La quarta edició de Pedrera ArtLab: música, joves i art

12.03.2019

Amb la finalitat de potenciar i interconnectar els talents dels joves fruit de la recerca, la innovació i la creació, la Pedrera ArtLab presenta la quarta edició del seu cicle de concerts únics. Apostant per la relació interdisciplinària entre les diferents expressions artístiques, la Fundació Catalunya La Pedrera convida a músics de diverses categories que actuaran conjuntament amb creadors, instituts i escoles de diferents disciplines artístiques.

El nom artístic de la cantant i actriu Paula Jornet és “Pavvla” |Foto: Ester Roig

El primer concert tindrà lloc el divendres 22 de març on el grup de folk alacantí Els Jóvens, que interactuaran amb l’escenografia i joc de llum de Laura Iturralde. Els Jóvens van sorgir amb la voluntat d’ampliar la música tradicional valenciana integrant les jotes, els cants de batre, les bandúrries o postisses a la música actual. El seu objectiu és anar més enllà dels clàssics: donar la visibilitat a la música tradicional amb noves sonoritats enèrgiques i lliures d’estereotips i prejudicis. D’aquesta manera, amb la voluntat de connectar diferents expressions artístiques, el grup de folk actuarà amb la llum de les imatges en directe projectades de Laura Iturralde, enteses com una poesia visual al servei de les imatges i al ritme de la música en directe. L’artista va començar a tenir interès per les arts visuals a través de la música electrònica, amb la qual, després d’estudiar escenografia, va veure el potencial de complementar la narrativa de les projeccions amb la música, el teatre o la dansa. La finalitat és jugar amb la llum i el vídeo, experimentar amb les textures, objectes i materials.

El diumenge 24 de març, el PedraArtlab ha programat una sessió familiar en què la Orchestra Fireluche & Morgan Caney presenten Ja veurem, un espectacle on els músics toquen instruments de joguina de diferents cultures del món juntament amb les projeccions de l’artista audiovisual, compositor i músic Morgan Caney. Des del 2002, l’Orchestra Fireluche treballa amb pianos de joguina, guitarretes, orgues Casio o serres musicals, entre altres. Per la seva banda, Caney ha participat en una multitud de projectes artístics i en solitari, a més de treballar com a especialista de suport a mestres i educadors en diversos programes de sensibilització musical per a infants i joves.

Els concerts del mes de març conclouran el dijous 28 amb l’actuació de Mourn & Carla Pérez. Una sessió en què el quartet de rock indie i les fotografies de la mateixa cantant i guitarrista del grup, Clara Pérez, demostraran el seu talent. El quartet va aparèixer el 2014 amb el debut del seu primer disc, Mourn, en plena adolescència. Amb l’ambició d’endinsar-se en la carrera d’una banda incipient, Mourn va confiar amb la seva energia, ira, frustració i passió fins a convertir les seves expressions en música. Ara, la banda torna amb el seu tercer àlbum complet, Sorpresa Família. Va ser també durant aquest període de creació de Mourn que Clara Pérez es va endinsar en diverses expressions artístiques. La compositora, guitarrista, cantant, pintora i fotògrafa del dia a dia, ha realitzat diverses exposicions de fotografia a Barcelona (2015): THEM i my first jet lag, any en què també va publicar el seu primer quadern fotogràfic I Saw Three Different Moons Tonight de l’editorial Terranova. L’any següent va autopublicar-se un llibre que recull les fotografies de l’any 2016 anomenat 2. El 2016 també va realitzar la seva primera exposició pictòrica, juntament amb la col·laboració d’Albert Riera Galceran a ZOO (2016). També ha fet diverses publicacions a Terra Firma, Metal Magazine, Zatro magazine i col·laboracions amb marques com Paloma Wool “BCN” a més de projectar el seu video-diari Walk Then Fall en el Cercle de Belles Arts de Madrid. L’origen de totes les seves obres, segons afirma Clara Pérez, sorgeixen d’idees fugaces que li venen en ment, sense donar-li més voltes.

Quant al mes d’abril, podreu gaudir de les actuacions de la màgia de Pavvla & Leentrelíneas, on la màgia visual i sonora de Pavvla anirà acompanyada de la mirada íntima de les fotografies de Marta Mas, fent, així, un concert íntim ple d’emocions el dimarts 2 d’abril. La catalana Paula Jornet (Pavvla) va començar la seva carrera com a cantant a Londres, encara que des de ben petita ja era actriu i escrivia cançons i poemes com a teràpia. Les seves composicions continuen amb la tradició intimista de l’artista, tot i el canvi de registre que ha imposat en els últims discs, on l’artista ha passat a ser més Paula que Pavvla, més directe, més metafòric. Seguint amb l’essència de les persones, Marta Mas, fotògrafa i filòsofa nascuda a Barcelona, aconsegueix transmetre la intimitat dels seus personatges en els seus retrats. Utilitza la fotografia com a una eina de comunicació que busca emocionar-nos més reivindicant una fotografia més humana intentant trobar l’element més profund de la persona.

Avstral & Cinema en curs presentaran Unim juntament amb les peces audiovisuals que els cineastes d’entre 14 i 18 anys de Cinema en curs han preparat per a aquest concert especial. El grup va néixer a finals del 2016 i el passat 2018 va presentar el seu primer treball Teoria de l’evolució, amb la producció de Marc Martin i Víctor Ayuso, una proposta del pop contemporani amb una estètica moderna plena de melodies energètiques, ritmes juganers i atmosferes electròniques. Per la seva banda, els alumnes i exalumnes del programa pedagògic Cinema en curs acompanyaran les peces d’Avstral, com a projecte experimenta. Hi participen alumnes dels centres PAE Llefià, l’Institut Doctor Puigvert, Institut Trinitat Nova, Institut Joan Manuel Zafra, Institut Antoni Cumella, Institut Belvitge, Institut de Tremp, l’Institut Moisès Broggi i l’Institut Castellet.

Seguint amb la programació d’abril, el divendres 12, Playback Maracas & IDEP Barcelona posposen un viatge amb sons hipnòtics, cadències electropicals, moments postrock a través d’imatges i músiques d’alt nivell. Playback Maracas és un projecte en què les veus robotitzades, els loops, les sonoritats de pop-rock i una barreja de diferents ritmes provoquen, inevitablement, un joc constant amb la música i el so. El grup també provoca a l’espectador amb les llums i el públic, a qui els provoca un viatge hipnòtic. Fundada el 1981, l’escola universitària Idep Barcelona vol potenciar els projectes en equip a més de difondre la creativitat dels alumnes de disseny gràfic, fotografia i moda.

Per últim, el concert que conclou el cicle de Pedrera ArtLab serà Baiuca, el dimarts 30 d’abril, amb una sessió extraordinària conjuntament amb el D’A Film Festival-Barcelona on Baiuca barrejarà la música tradicional gallega i electrònica on també s’hi projectaran imatges intervingudes de manera directa. El projecte liderat per Alejandro Guillán, Baiuca, combinarà el crit tradicional gallec, conegut també com a aturuxo, amb la música electrònica. Una barreja de la música gallega més salvatge i pura de Galicia amb la tendència tecno, on es volen apropar la música tradicional al moviment contemporani. D’aquesta manera, l’avantguardisme de Baiuca anirà acompanyat del repàs cinematogràfic de l’actualitat mundial amb la selecció de les pel·lícules que han tingut una àmplia trajectòria internacional o premis de crítica i públic i amb les propostes de nous talents cinematogràfics tant locals com internacionals.