La tardor de les tres estàtues arriba al Born

El debat polític va ser intens, però sembla definitiu que El Born CCM exposarà aquestes obres

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La tardor ja és aquí i El Born CCM enceta un nou cicle. Enguany, el Centre de Cultura i Memòria es mourà al voltant d’una temàtica titulada Evocacions de la ruïna, que buscarà debatre sobre el buit ètic generat per l’administració democràtica en relació amb el passat de guerra i dictadura.

El Born CCM presenta una tardor plena d'activitats, d'entre les quals destaca per polèmica l'exposició "Franco, victòria, república" | Foto: El Born CCM

El Born CCM ha programat per aquesta tardor una proposta ambiciosa: un programa constituït per diferents peces: deu diàlegs, una jornada, cinc pel·lícules, una lectura dramatitzada i, sobretot dues exposicions. Però les exposicions fa dies que arrosseguen polèmica. Sobretot la segona, anomenada Franco, victòria, república. Impunitat i espai urbà, que portarà al Carrer del Comerç tres estàtues de l’època franquista.

La iniciativa va generar rebombori ja al febrer d’enguany, quan es va anunciar la intenció de mostrar públicament les obres següents: La Victòria, un dels últims grans símbols franquistes que es van retirar dels carrers barcelonins, obra de Frederic Marès que homenatjava l’ocupació franquista de Barcelona el gener del 1939; l’estàtua eqüestre de Franco, de Josep Viladomat, i L’ombra de l’escultura de la República, també de Viladomat.

El debat polític va ser intens, però El Born CCM exposa aquestes obres a partir d’aquesta setmana i fins al 8 de gener de l’any vinent. Segons Vinyes, el que és important no és si s’exhibeixen o no s’exhibeixen les estàtues, sinó el discurs amb el qual es fa: “Primer duem a terme una exposició sobre la tortura franquista per donar a conèixer què succeïa en aquell temps; després, l’exposició de les tres estàtues parla sobre com s’han processat tots aquests actes”.

Vinyes no tem cap reacció vandàlica per part dels nuclis de la societat que estan en desacord amb l’exposició de les tres estàtues, i assegura que aquestes “són patrimoni de la ciutat i es protegiran com qualsevol tipus d’obra que s’exposi al carrer”. Per la seva banda, la mostra sobre la tortura franquista ja es pot veure a l’espai Dalmau d’El Born CCM, comissariada per l’historiador Javier Tébar i titulada Això em va passar.

Tant aquestes exposicions com la resta d’activitats giraran al voltant d’una pregunta “Si la vulneració de drets és un element estructural de la dictadura, la impunitat és un element estructural de la democràcia?”. Per endinsar-se en aquesta qüestió, El Born CCM té previst un cicle de conferències que se centrarà en la tensió constant entre ètica i política, i un cicle de cinema i teatre que vol pensar les relacions i els límits entre la política, la responsabilitat i la justícia. La tardor es presenta moguda al Born.

Aquest dilluns Ricard Vinyes ha defensat l’exposició de les tres estàtues en un discurs a la Sala Moragues mentre a fora al carrer grups de manifestants independentistes protestaven i guarnien l’estàtua eqüestre de Franco amb una bandera estelada. Podeu escoltar el discurs de Vinyes íntegre en aquest àudio.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació