La supremacia del Black Music Festival

10.02.2017

Torna el Black Music Festival, enguany, amb un cartell esplèndid que inclou una trentena de grups i músics. Però la seva tornada ve també carregada de noves propostes i activitats, fruit de diferents sinergies i gràcies a un esforç sublim per atreure tot tipus de públic. Del 2 al 19 de març, l’esperit de la música negra vagarà, dansaire, pels diferents escenaris del territori català.

ALA.NI

Si un bàrman agafa jazz, soul, gospel, funk, reggae, hip hop, swing, bebop i altres ingredients, servirà un còctel que es coneix com Black Music Festival. “És molt més que un festival”, confirma el seu director, Pau Marquès. I no parla únicament de la seva consolidació com una de les plataformes musicals de referència a l’estat, sinó també del seu caràcter d’obertura i renovació anual. El festival assegura novament la implicació territorial, amb la diversificació dels barris gironins participants i respectant sempre la capitalitat Girona-Salt. De nord a sud, els concerts programats tindran la seva presència des de Perpinyà fins a Reus.

La transversalitat del festival es fa notar també amb la seva programació eclèctica, incloent artistes internacionals i nacionals com The Suffers i Jalen N’Gonda, Aurora & The Betrayers Chinese Man o Ala.Ni. Alhora, es continuarà apostant per músics de casa nostra. Per això actuaran Aspencat, Namina, Paula Valls o Eduard Gener, entre molts d’altres. A més, la coproducció amb l’Auditori de Girona portarà els francesos Electro Deluxe acompanyats de la Girona Jazz Project Big Band, un espectacle prometedor.

Les claus del Black Music Festival

Probablement una de les actuacions més esperades del cartell sigui la immortal Gloria Gaynor, que encara sobreviu i que recitarà a l’Auditori de Girona el 3 de març, a les 21.00h, oferint l’únic concert a l’estat. La cosa no s’atura aquí ja que en aquesta edició, el Black Music Festival incorporarà espectacles de tota mena. I és que una de les màximes del festival és cuidar del seu públic a través d’una sèrie d’iniciatives, amb l’objectiu d’incorporar una integració generacional i abraçant el màxim radi de gustos.

Un exemple és la Festa Black Music (3 de març a La Mirona), amb Aspencat en format especial per a l’ocasió per poder degustar les influències de la música negra a la nova cançó reivindicativa catalana. Durant la vetllada, també hi haurà espai per al Concurs de PlayBLACK i els gironins Freegees XXL.

El caràcter renovador del festival es veurà acompanyat de components formatius i una intencionalitat pedagògica. Per això mateix, com assegura Pau Marquès: no tot es farà en la nocturnitat. La Black Music que ens va parir enfrontarà a dos DJs: Carles Riba i Lluc Salellas  creuaran estocades musicals, mentre el públic de totes les edats podrà gaudir dels primers vermuts primaverals. El combat tindrà lloc el diumenge 5 de març als Jardins de La Mercè i a partir de les 12 h.

Altrament, s’ha confirmat el Black Music Pícnic, amb The Excitements i la Black Music Big Band amb Borda Bros. I pels més menuts també hi seran Little Swing, on bon rotllo, divertiment familiar i lindy hop ballaran plegats. La cita, totalment gratuïta, serà al Parc del Migdia el dissabte 18 de març.

Una altra de les sorpreses serà la col·laboració d’Òmnium Gironès que, juntament amb els alumnes de 4t d’ESO de IES Santa Eugènia iniciaran dues propostes experimentals i enriquidores. Dissabte 11 de març, el hip hop en català i el rap de la terra de Sr. Oca revolucionaran La Frontissa de Santa Eugènia. Acte seguit, el col·lectiu Beatjammers trencaran qualsevol frontera amb una fusió de música, ritmes i una frenètica energia sobre l’escenari.

El festival es donarà per inaugurat el pròxim 2 de març, amb el concert de Charlie Winston a la sala Barts . Podeu adquirir entrades i consultar la programació al complet punxant aquí.