La Setmana, vuitè dia: l’agulla de Gemma Lienas

14.09.2018

El vuitè dia de La Setmana ofereix una tarda de combinats amb activitats sobre traducció, feminisme o novetats de la represa. Dues presentacions de llibres destaquen entre la munió d’actes: la traducció feta per Lluís-Anton Baulenas del clàssic cavalleresc Curial e Güelfa i la presentació del nou llibre de Gemma Lienas, El fil invisible.

Gemma Lienas. | © Premi BBVA Sant Joan

La tarda d’avui arrenca amb la commemoració del centenari del naixement de Manuel de Pedrolo. Serà a càrrec d’Anna Maria Villalonga, comissària de l’Any Pedrolo, a les 17 h a l’Escenari 2. Seguidament, a les 18.15 h, a l’Escenari 1, hi haurà la presentació ‘On són les dones en la cultura?’, a càrrec de l’escriptora Marina Espasa, la cantautora Ivette Nadal i la il·lustradora Orne Cabrita.

A les 19 h, a l’Escenari 1, es presenta la traducció en català actual del clàssic de la novel·la cavalleresca del segle XV Curial e Güelfa, publicada per l’Editorial Barcino. Serà a càrrec de Lluís-Anton Baulenas, l’autor d’aquesta versió actualitzada, i Joan Santanach, coordinador de l’editorial. Baulenas explica al pròleg que la novel·la “ens evoca automàticament, només d’entrar-hi, un món bigarrat, aromàtic, ple d’olors i de sons ben diversos”. Per Baulenas era necessària la reedició de l’obra amb un llenguatge modernitzat “perquè tothom en pugui gaudir”. Podeu llegir un fragment més extens del pròleg, publicat a Núvol, clicant aquí.

La tarda continuarà amb reflexions i mirades sobre dones i feminisme a l’Escenari 3. A les 19.15 h tindrà lloc una taula rodona que abordarà el temes enclosos a Feminisme de butxaca, de Bel Olid. L’escriptora i presidenta de l’AELC estarà acompanyada de l’activista Desirée Bela i la periodista Laia Altarriba. Per un altre cantó, el debat se centrarà en la traducció. A les 19.30 h, Esther Talla detallarà que implica traduir Faulkner, de qui Edicions de 1984 ha publicat aquest setembre Llum d’agost.

I finalment, a les 19.30 h a l’Escenari 2, tindrà lloc un dels actes més destacats del dia: la presentació d’El fil invisible, la flamant novel·la de Gemma Lienas,  guardonada amb el Premi BBVA Sant Joan 2018 i acabada de publicar per Edicions 62. Podeu llegir aquí la ressenya que Francesc Ginabreda ha publicat a Núvol. La presentació comptarà amb l’autora i serà conduïda per Anna Guitart, presentadora del programa del Canal 33 Tot el temps del món. Prèviament, a les 18.30 h, es realitzarà un espectacle amb els darrers autors guardonats amb el Premi BBVA Sant Joan i les actrius d’improvisació Beatriu Castelló i Mireia Scatti. L’acabat de la presentació, també en forma d’espectacle, el posaran l’acròbata Quim Girón, la vocalista Laura Aubert i el músic Marc del Pino.