La Setmana, tercer dia: la sega valenciana

9.09.2018

Primer diumenge de la 36a edició de La Setmana del llibre en català. Avui, tercer dia de fira, la jornada es presenta tan curulla com ahir. Montserrat Abelló, Mercè Climent, Carles Mulet, Zoraida Burgos o Pompeu Fabra són alguns dels noms que escoltarem.

Mercè Climent. |

A les 10.30 h, a l’espai Estones de Poesia, recordarem Montserrat Abelló en una lectura popular encapçalada per la consellera Laura Borràs i organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs, alguns poetes i traductors, els hereus de la poeta tarragonina i el públic general seran els protagonistes del recital, amb ella, és clar, al cor de l’acte. Enguany s’ha celebrat el centenari del naixement de l’escriptora. Recuperem aquí l’article que Anna Vila va dedicar a aquesta “dona rebel, lluitadora i emprenedora” quan es va inaugurar el període commemoratiu.

A partir de les 11.45 h s’inaugurarà la Collita Valenciana a l’Escenari 1, on s’enllaçaran un reguitzell de presentacions d’autors valencians fins ben bé entrada la tarda. Totes les presentacions aniran a càrrec de l’Associació d’Editors del País Valencià. La Collita Valenciana funciona com un arreplec de segues diferents.

Per començar, recollirem la Collita Política, amb presentacions literàries de Ricard Pérez Casado, Salvador Vendrell, Joan Baldoví i Margarita Castellano. Seguirem amb la Collita Històrica, a les 12.05 h, acompanyats d’Albert Toldrà, Francesc-Joan Monjo, Marc Antoni Adell i Abel Soler.

A les 12.35 h, a la Collita Menuda, podrem sentir les autores Empar Bria, Mercè Climent i Teresa Broseta. A Climent, premi de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i XVII Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida per la novel·la Somiant amb Alexia, la coneixereu millor llegint l’entrevista que Hèctor Serra va fer-li a Núvol. La Collita de Versos acollirà, a les 13.15 h, autors com Vicent Penya, Josep Lluís Roig i Eduard Verger. Sobre l’obra de Roig, precisament, Emili Sánchez-Rubio en va escriure un article a Núvol que podeu llegir fent clic aquí. Darrerament, l’autor ha estat guardonat amb el Premi Mallorca per La llum del curt-circuit (Bromera).

A les 13.35 h, a la Collita Narrativa, comptarem amb Juanjo Garcia, Mariló Álvarez, Carles Mulet, Anna Lis i David Miró. Destaquem la participació de Mulet, també poeta i guanyador del Premi Manuel Rodríguez Martínez d’Alcoi pel poemari Talismà (Editorial Denes). Segons Maria Josep Escrivà, “els poemes (de Mulet) funcionen de manera autònoma, des de la seua depuració conceptual que fa que res no hi siga sobrer i des de la destresa del poeta a l’hora de construir aquell entramat simbòlic ­–i per tant mental–, tan amerat, tanmateix, de sensualitat”. Acabarem la sega amb una Collita Primerenca, que tindrà lloc a les 16.30 h, i una Collita (sobre) Parlars, a les 16.55 h.

I encara un parell de recomanacions més. Per un costat, la presentació de la novel·la gràfica sobre Pompeu Fabra que han escrit i traçat Gemma Pauné i Oriol Garcia Quera. Els autors xerraran sobre què els ha dut a publicar Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua (Rafael Dalmau Editor) i quina feina ha implicat l’elaboració del llibre. Ho faran a les 17.30 h a l’Escenari 2. I segon, els poetes tortosins Andreu Subirats i Cinta Massip presentaran la compilació de l’obra completa de Zoraida Burgos publicada per LaBreu Edicions. Un final condensadament ebrenc. A les 19 h a l’Escenari 1.