La Setmana, sisè dia: de Capmany a Sampere

12.09.2018

Sisè dia de La Setmana, amb l’equador de la fira superat i amb el tarannà i la filosofia intactes. La nova meitat, que comença avui, reuneix figures de la categoria de Maria Aurèlia Capmany, Marguerite Duras o Anna Akhmàtova. Esbrinem que ens ofereix la jornada d’avui.

Miquel de Palol. | Foto: Bernat Puigtobella

Maria Aurèlia Capmany rebrà un homenatge a les 16.45 h a l’Escenari 2. Serà Marta Nadal, comissària de l’any commemoratiu de l’escriptora, qui s’encarregui de recordar-la fent-ne una lectura. Un acte que, evidentment, compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes. La també assagista i dramaturga ha estat aquest any objecte d’estudi, reedicions, interpretacions i reinterpretacions. A Núvol hem publicat nombrosos articles sobre el seu pensament i la seva obra. Podeu llegir, per exemple, els que han escrit Clàudia Rius (‘Capmany, les revolucions s’han de fer senceres’) o Teresa Costa-Gramunt (‘Maria Aurèlia Capmany: l’època d’una dona’).

Les dues presentacions més notables d’avui duen el nom d’Eloy Fernández Porta i Ignasi Moreta. Dins el bloc temàtic Parlem de Pensament (que també comptarà amb els historiadors Teresa M. Sala, Irene Gras i Xavier Roqué, que igualment presentaran obra), Ignasi Moreta presentarà Llegir Raimon Panikkar (Fragmenta). Serà a les 19 h a l’Escenari 1 i Moreta desplegarà la lectura que ha fet del filòsof i teòleg. “Panikkar és, per damunt de tot, la seva obra, el seu pensament”, deia en un article a Núvol.

L’altra presentació que destaquem és la de l’assaig L’art de fer-ne un gra massa (Anagrama), que Eloy Fernández Porta ha publicat aquests dies. Màrius Serra xerrarà amb ell a les 20 h a l’Escenari 2. Per la seva part, Joan Burdeus parla avui a Núvol de la nova obra del teòric: “Llegir Fernández Porta és aprendre a desvelar els mites sense la voluntat de desmitificar-los, sinó d’entendre els efectes que aquests creen en la realitat”.

El final de la jornada serà una celebració de Màrius Sampere, el poeta del caos. Miquel de Palol, Lala Bay i Esther Andorrà (editora seva a LaBreu Edicions) recordaran en un taula rodona un dels versaires més preeminents de la nostra literatura, mort el proppassat mes de maig. Tanquem la prèvia amb uns poderosos versos seus: “Ens resistim / a la veritat / atacant”. Descobreixin la veritat Sampere aquest vespre a les 20 h a l’Escenari 3.