La Setmana, segon dia: la infantesa de Joan Margarit

La selecció de Núvol per avui conté molta història i unes memòries llargament esperades. |

El segon dia de La Setmana esbossa una jornada completíssima. La selecció de Núvol per avui conté molta història –novel·lada, investigada i reflexionada– i unes memòries llargament esperades: els records d’infantesa de Joan Margarit.

Joan Margarit. | © Pere Virgili

A partir de les 11 h, a l’Escenari 1 i sota l’epígraf ‘Parlem de ficcions’, Ricard Ruiz Garzón en presentarà tres novel·les. Tània Juste serà la primera autora que rebrà el crític. Juste parlarà de Passatge al nou món (Columna), un relat històric sobre l’exili que ens fa viatjar, de la mà de la seva protagonista, Berta Casals, fins l’any 1918, al final de la Gran Guerra. Per anar fent boca podeu llegir el primer capítol en aquest enllaç.  A les 11.30 h, serà Pau Faner qui s’assegui a conversar amb Ruiz Garzón. L’escriptor menorquí ens farà avançar fins al període de la postguerra amb la vida d’un nen de Ciutadella, el protagonista de Com s’assembla la vida als somnis (Editorial Gregal). La novel·la confronta la foscúria d’aquesta etapa tràgica amb el realisme màgic d’un món infantil. Podeu llegir la crítica de Marta Vilà a Núvol. I tancant (a les 12 h), Maria Vilanova presentarà una altra novel·la –Anaïs sota les voltes (Voliana Edicions)– ambientada també a Ciutadella. L’autora ens fa reflexionar sobre allò que implica la remembrança i el diàleg amb el nostre llegat: entendre d’on venim per saber qui som.

Entre 17 h i 18.30 h, Xavier Grasset continuarà la dissertació amb altres autors. En el seu cas, ho farà per abordar les diferents formes amb què escriptors i versats han tractat la Guerra Civil i la postguerra. Per l’Escenari 2 de Grasset passaran des de la filòloga i periodista Assumpció Cantalozella, que presentarà una reedició de La ciutat (publicada originalment el 1990; ara surt a Gregal), fins a Roser Capdevila, il·lustradora mare de Les Tres Bessones, i autora de La nena que volia dibuixar (Angle Editorial), on retrata amb una mirada tendra i crítica la vida quotidiana d’una família durant el primer franquisme. I encara dos autors més que seuran amb Grasset: Gonzalo Berger (18 h) presentarà Les milícies antifeixistes a Catalunya (Eumo Editorial) i el duet format per Arnau González Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal desplegarà a les 18.30 h les conclusions que han extret durant l’escriptura de l’assaig Ha existit mai un feixisme catalanista? (Editorial Gregal).

I finalment, el plat fort del dia, que s’haurà fet esperar. A les 19 h (Escenari 2), el poeta Joan Margarit presentarà Per tenir casa cal guanyar la guerra (Proa). El llibre són les memòries il·luminadores d’una infantesa feta de diferents sales d’estar (la família del poeta es va veure obligada a canviar molt sovint de casa). En aquestes memòries, Margarit reflexiona sobre la manera que tenen els records més pregons de forjar-nos la personalitat. També hi té cabuda un balanç de la trajectòria vital i poètica. Margarit farà aquest viatge al passat acompanyat de Mònica Terribas. Podeu llegir la crítica del llibre en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació