La Setmana, quart dia: crim o cuina

10.09.2018

Encetem la Setmana amb un dia de fira plàcid. Ada Parellada, Sebastià Bennasar, Ramon Mas i Artur Portes són alguns dels noms de la jornada d’avui. Una jornada que pivotarà entre el crim i la cuina.

Ada Parellada. | © Roger Aran

La Setmana obre jornada amb la roda de premsa en obert de Ramon Mas, que presenta Savis, bojos i difunts (Editorial Males Herbes), una antologia de textos d’autors decadentistes nostrats ressenyada per Jordi Llavina a Núvol (consulteu la crítica clicant aquí). Mas serà a les 12 h a l’Escenari 2. A les 17.15 h, també a l’Escenari 2, es commemorarà Raimon Panikkar, del qual enguany en celebrem el centenari del naixement. Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar, serà qui faci el recordatori. Revisarà la vida i obra del filòsof “més gran que ha donat Catalunya al món després de Ramon Llull”.

Ensolcada, la tarda agafarà una tonalitat negra. Tarda Negra, a l’Escenari 1, és un dels blocs monogràfics del dia. A partir de les 18 h, s’enllaçaran diferents presentacions literàries. En primer lloc, es presentarà La Barcelona negra (humor, sexe, dubtes, revenges i crims), publicat per La Vocal de Lis i escrit per Imma Domènech, Alfred Picó, Sandra Palau, Berta Madina, Miquel Ripeu i Júlia Bretos. A les 18.30 h, podreu conèixer la Col·lecció Marraco Negre, la nova sèrie negra de Pagès Editors, dirigida per l’escriptor i periodista Sebastià Bennasar. “La col·lecció neix amb l’objectiu de situar Lleida i l’editorial a l’epicentre del panorama literari de la novel·la policíaca i criminal “, diu la nota de la casa editorial ilerdenca. El vespre continuarà tenyit de negre. A les 19.15 h, Raquel Gámez i Emili Bayo desfilaran l’entrellat les seves respectives novel·les (No diguis res i Més que ràbia), totes dues sorties del forn de Llibres del Delicte.

Simultàniament a la Tarda Negra, avançarà l’altre bloc temàtic, aquest sobre cuina: Parlem de Gastronomia. Sense el gust creuar gastronomia i crim (una combinació literàriament efectiva), atacaran els fogons Toni Massanés i Joan Santanach, que dissertaran sobre les arrels medievals de la cuina catalana; Artur Portes visita La Setmana per desplegar les menges de la cuina formenterenca; i Ada Parellada presentarà El receptari groc (Viena Edicions). Podeu conèixer millor la xef llegint l’entrevista que David Bueno va fer-li Núvol.