La Setmana més gran de la història

24.07.2018

Titular feliçment grandiloqüent per anunciar un dels esdeveniments culturals més importants d’aquest país, La Setmana del Llibre en Català, que s’ha presentat en un context estival prevacacional molt celebrat pels seus organitzadors: poc després de la commemoració dels seus 40 anys, editors.cat han rebut aquesta setmana la Creu de Sant Jordi. Abans de retrobar-nos per la rentrée, us expliquem què trobareu a la 36a edició de La Setmana, que tindrà lloc del 7 al 16 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona.

Riuades de gent a l’avinguda de la Catedral

Després de Sant Jordi, l’envergadura literària més nostrada i consolidada cal anar-la a trobar a La Setmana. Tant per projecció, com per difusió, com per volum de negoci, com per nombre d’assistents i participants. L’objectiu és el de sempre i és molt clar: treballar per la promoció de la lectura de llibres en català (aviat és dit) i per l’augment del nombre de lectors en la llengua de casa nostra. Durant 10 dies, la indústria editorial catalana s’agruparà sota un mateix lema: la passió per la lectura i la cultura en català. Montse Ayats, presidenta d’editors.cat, destaca la necessitat de treballar plegats “per transformar el sector”. No només s’han de sentir al·ludits els editors, sinó també els periodistes, els llibreters, els distribuïdors, els polítics i, naturalment, els autors i els lectors.

Joan Sala, president de La Setmana, explica que, en efecte, “aquesta serà La Setmana més gran que hi haurà hagut a la història”, entre altres coses gràcies al 25% més d’expositors que hi haurà presents (en total seran 204), amb una novetat important: no hi haurà llibres repetits a cap estand. A banda d’això, Sala anuncia altres xifres que fan patxoca: 62 mòduls, 183 segells editorials, 250 novetats d’edició en català, 500 capçaleres de diaris i revistes comarcals i més de 200 autors que signaran llibres. Tot això, acompanyat de presentacions de lllibres i actes diversos que fan atenció tant a la literatura infantil i juvenil com als autors internacionals, sense oblidar els premis literaris i unes quantes sorpreses més.

Una programació molt exhaustiva

Aquest any, La Setmana convidarà dues autores estrangeres: la nigeriana Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ i la nord-americana Sarah Andersen, que hem pogut llegir en català, respectivament, gràcies a Angle Editorial i Bridge. També portarà a Catalunya, gràcies a la tasca de l’Institut Ramon Llull, un total de 18 professionals del món de l’edició d’altres països, 8 dels quals de literatura infantil i juvenil. Precisament aquesta literatura tindrà un pes especial en aquesta edició; no només perquè representaran un 20% de les novetats, sinó perquè els organitzadors de la Setmana volen posar el focus en el públic lector més jove. Per això han creat la “Primera Biblioteca Personal”, amb l’objectiu d’aconseguir captar nous lectors.

Pel que fa als premis, Guillem Terribas rebrà el Premi Trajectòria (la primera vegada que s’atorga a un llibreter), mentre que Frederic Amat, artista col·laborador de La Setmana, li cedirà la seva obra. També es lliuraran altres guardons: el BBVA Sant Joan, el Pin i Soler, el Núvol de Contes, l’Illa de Llibres, el Coca-Cola de Relat Breu i el Maria Rius. D’altra banda, s’organitzaran xerrades i col·loquis, itineraris literaris, trobades amb autors (amb una Moritz entremig) i un total de 265 activitats per a tots els gustos, 45 de les quals pensades per un públic familiar. Com a novetat, després dels vespres de poesia, la Setmana allargarà la festa a les nits. En aquesta edició, a més, hi haurà un compromís amb les llibertats d’expressió.

Trobareu tota la informació sobre les activitats en aquest enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
 1. Tot això està molt bé, i ho dic sense cap segona intenció.
  Sí que miraria de fugir d’això de la “millor de la història”, que em toca els nassos perquè tothom ho diu avui de qualsevol tonteria i perquè no és veritat. O és que algú sap què va significar per als catalans de la Renaixença (per dir alguna cosa) sobre una festa literària que van fer i que els va ser fonamental ?.
  No em cansaré de demanar allò elemental: edicions de butxaca de les grans novetats que surtin, i més si són esperades, que facin real que el llibre estigui a l’abast de tothom.
  Ara no ho està en absolut. I això les grans literatures ja fa temps que ho han inventat.
  Acabo: segur que algú està ja pensant en un espai bastant més gran que l’actual, oi ?
  Gràcies per tot.

 2. Dieu: “Aquest any, La Setmana convidarà dues autores estrangeres: la nigeriana Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ i la nord-americana Sarah Andersen, que hem pogut llegir en català, respectivament, gràcies a Angle Editorial i Bridge.” Diria que més aviat gràcies als seus traductors, no us sembla?