La Setmana: les veus del futur

5.09.2015

Aquest divendres La Setmana ha donat el tret de sortida a la ja emblemàtica ubicació de l’Avinguda de la Catedral, al bell mig de Barcelona. Aquest any, la fira no només ens convida a llegir en català tot l’any, sinó també vol donar-nos un missatge de futur: els joves són les veus del futur de la literatura. Segurament per aquest motiu el grup de joves que han guanyat l’XI Certamen Nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta han donat per inaugurada l’edició amb la lectura d’“El portador del zero”, de Maite Carranza (Esfuma’t, Gaudenci!).

Montse Ayats, durant la inauguració de La Setmana

Montse Ayats, durant la inauguració de La Setmana

Durant l’acte d’inauguració, que ha estat conduïda per veus molt joves, Montse Ayats, presidenta de La Setmana, ha volgut subratllar tres punts. En primer lloc, ha destacat “la satisfacció de veure com convertim La Setmana en el gran esdeveniment de l’edició en català”, ja que s’hi pot trobar una representació del 85% del que es publica arreu dels Països Catalans, incloent revistes i premsa de proximitat. “Quan ens ho proposem, remem en el mateix sentit tots plegats per millorar”. En segon lloc, Ayats ha ressaltat la frenada de la davallada dels últims anys que patia el món de l’edició en català. Tanmateix, és conscient que “cal fer molta feina per augmentar i prestigiar la lectura; tenim un bon planter de llibres, però hem de treballar plegats”. Finalment, ha volgut agrair l’esforç de tothom qui ha fet possible una nova edició de La Setmana.

Berta Sureda, comissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, també ha volgut ressaltar l’important paper dels editors i de les revistes en l’acostament de la lectura en català a la ciutadania. “Cal augmentar els índexs de lectura i que això es tradueixi amb més suport cap al sector perquè es faci fort i es consolidi”, ha assegurat Sureda. En aquest sentit, ha defensat que l’Ajuntament vol que Barcelona esdevingui ciutat literària, per “donar visibilitat a la cultura de base”.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, ha defensat la tasca del gremi dels editors i llibreters. “Durant els darrers anys s’ha viscut una crisi econòmica que no ha estat provocada pel món de la cultura, però que l’ha patit amb força”, ha matisat, ja que durant aquest temps el consum cultural s’ha reduït un 25%. “No hem perdut lectors, sinó compradors per no tenir la possibilitat de poder comprar”, ha afegit el conseller. Aquestes dades, però, comencen a millorar, ja que en els últims mesos el consum cultural ha començat a revitalitzar-se. Ara bé, Mascarell és de l’opinió que “allà on no arribi el mercat hi ha d’haver el suport institucional” i que, per això, cal que hi hagi “lleis oportunes en el moment oportú”.

Finalment, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha pres el torn de paraula, que també ha volgut constatar que la ubicació de la fira és immillorable. “La lectura és cabdal perquè la persona es forma, però també perquè un país que vol futur necessita persones formades”, ha afegit.

Els joves són els encarregats d'inaugurar La Setmana

Els joves són els encarregats d’inaugurar La Setmana

Una segona jornada bullent d’activitats

La segona jornada de La Setmana us ofereix un munt d’activitats ben diverses. Per exemple, al llarg del matí s’han programat uns itineraris literaris, “De Passeig”, amb els quals es poden descobrir llocs on algunes escenes d’algunes novel·les tenen lloc. Demà es farà un recorregut per descobrir els indrets on succeeixen La  merla blava, de Maria Carme Roca, i El secret de Vesalius, de Jordi Llobregat.

A més a més, però, a la tarda Jordi Nopca moderarà dues taules rodones sobre “Barcelona, ciutat literària”, a la Plaça de la Paraula. A les 18.00, Nopca conversarà amb Joan Margarit i David Castillo, i a les 19.00, amb Albert Forns i Jordi Puntí. Al seu torn, Rafel Nadal presentarà la seva nova novel·la, que acaba de publicar-se, La maledicció del Palmisano, juntament amb Eva Piquer a la Plaça de l’Escriptura a 19.30, i Xavier Serrahima signarà exemplars del seu llibreAl pic de l’hivern ens aturàrem a descansar sota un arbre, a la caseta 30.