La Setmana del Llibre marca la rentrée literària

22.07.2015

La Setmana del Llibre en Català torna a la plaça de La Catedral de Barcelona entre el 4 i el 13 de setembre. Serà el marc de presentacions de les novetats de la rentrée catalana, i s’hi faran activitats per al públic familiar, recitals, lectures, passeigs literaris. Enguany La Setmana distingeix amb el premi Trajectòria dos periodistes culturals emèrits: Rosa M. Piñol i Lluís Bonada.

Rosa M. Piñol i Lluís Bonada, premi trajectòria 2015

Rosa M. Piñol i Lluís Bonada, premi trajectòria 2015

L’associació d’editors en llengua catalana aposta un any més -i ja en van cinc- per un model expositor, en què llibreters i editors configuren un gran aparador de llibres de fons i novetats. Montse Ayats, directora de la Setmana, destaca que les novetats de les editorials s’avancen a la darrera setmana d’agost per arribar puntuals a l’esdeveniment. S’hi presentarà Sense fi, de Salvador Company, premi Pin i Soler, o La filla estrangera de Najat El Hachmi, premi Sant Joan.

Entre les novetats sorpresa hi ha El torero d’hivern (Edicions 1984) de Miquel Adam i Mare i filla (Ara Llibres) de Jenn Díaz, que publica la seva primera novel·la en català. També s’hi presentaran novetats d’autors internacionals, amb noms com Muriel Barbery, Jessica Cornwell, Clive Leatherdale i Gerbrand Bakker.

Creix la participació d’expositors, fins a 127 llibreters i editors de Catalunya i el País Valencià. I augmenta també el nombre de casetes que conformen els carrers d’aquesta petita ciutat literària. No hi faltarà la carpa de l’iQuiosc, gran botiga de revistes periòdiques en català.

El premi Trajectòria premia aquest any Rosa M. Piñol i Lluís Bonada, dues figures deganes del periodisme cultural de casa nostra. Piñol ha cobert la informació de literatura catalana a La Vanguardia durant anys i Lluís Bonada ho ha fet a la revista El Temps. Ara, coincidint amb la jubilació d’uns i altres, el jurat del premi Trajectòria, format per periodistes culturals, ha volgut homenatjar dues figures que fan honor al seu ofici.

La Setmana se suma a la celebració de l’Any de les Biblioteques, ara que fa 100 anys que es va fundar el sistema bibliotecari públic de Catalunya. Treta autors del programa ‘autors de capçalera’ faran cap a la Catedral. La Setmana també acull i es fa ressò de la candidatura de Barcelona com a Ciutat de la Literatura a la UNESCO.

La prestatgeria solidària

La Setmana proposa també als visitants que facin un gest solidari. Comprar un llibre i donar-lo a la Creu Roja, que farà arribar els llibres als centres d’atenció i programes que gestiona. Es tracta de la prestatgeria solidària

La Setmana disposa d’un pressupost de 360.000 euros. “És un projecte del sector, però el sector no està sol”, ha dit Montse Ayats, agraint la complicitat d’empreses, mitjans, associacions culturals i les administracions, que mantenen el seu compromís amb La Setmana per fer-ne un esdeveniment de referència.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, ha defensat el model de La Setmana que ha anat definint l’associació d’editors, sumant editors i llibreters en un emplaçaent tan cèntric i concorregut. Jaume Asens ha expressat el suport de l’Ajuntament de Barcelona a la setmana. “En el camp cultural, Barcelona no s’atura”, però ha manifestat que l’ajuntament no es pot compromtre encara a mantenir l’emplaçament de la Catedral per l’any vinent abans de parlar-ne amb els sectors implicats.