La Setmana del Llibre en Català torna a la Catedral

5.09.2013

La 31a edició de la Setmana del Llibre en Català, que se celebrarà entre el 6 i el 15 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona, plantarà cara a la crisi i aplegarà un major nombre d’expositors que anys anteriors. En total 75 expositors, entre segells editorials (62), llibreries (12) i una distribuïdora, invitaran a descobrir novetats, fons editorials i publicacions periòdiques en català.

 

La Setmana del Llibre en Català torna a la Catedral | Foto VZ

La tendència a l’alça es reflecteix també en el nombre d’activitats programades, unes 250, per les que s’ha comptat amb la complicitat d’expositors, entitats i empreses. Presentacions, converses, itineraris, espectacles i moltes més activitats han estat pensades per fomentar l’hàbit lector i la venda de llibres i revistes en català, objectiu últim de La Setmana des de la seva creació.

 

Noms protagonistes

L’escriptor Pep Albanell, Joles Sennell, serà un dels noms destacats d’aquesta edició de La Setmana ja que el 12 de setembre serà guardonat amb el Premi Trajectòria, atorgat per la comissió organitzadora de La Setmana. La figura d’Albanell serà present, d’una forma o una altra, des del primer fins a l’últim dia.

Salvador Espriu tindrà un protagonisme molt especial durant La Setmana. Durant tot el dia 8 de setembre Grups de Teatre Amateur de Catalunya oferiran fragments de les obres que han representat aquest any per commemorar els cent anys del naixement de l’autor, a més també hi haurà presentacions de llibres. Però no és l’única celebració. També es recordaran altres autors dels quals enguany se celebra el centenari del seu naixement, com Joana Raspall, Vicent Andrés Estellés, Joaquim Amat Piniella, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joan Teixidor i Marià Villangómez. També es recordarà les figures de Miquel Martí i Pol (guardonat amb el Premi Trajectòria l’any 2000), Quima Jaume i Bernat Metge. Tots ells, igual que la commemoració dels fets del 1714, tindran una celebració especial amb diversos actes específics entre el 6 i el 15 de setembre.

Entre els protagonistes de les activitats de La Setmana també hi ha d’altres que pertanyen al món de la cultura i la societat catalanes com, per exemple, Muriel Casals, Francesc Escribano, Salvador Cardús, Ferran Adrià, Josep-Lluís Carod-Rovira, Rosa Delors, Toni Soler, Ada Colau, els autors Albert Sánchez Piñol, Carme Riera, Eduardo Mendoza, Isabel-Clara Simó, Antonio Baños, Care Santos, Jordi Coca, Joan Barril, Ada Castells, Maria Barbal i Joan Margarit i els actors Jordi Boixaderas, Toni Albà, Imma Colomer i Àurea Márquez, entre molts d’altres. Menció especial té la presència de l’autor holandès, premi BNG 2011 i finalista del Premi Literari AKO 2012, Jan van Mersbergen.

La Ciutat de la Lectura

Durant La Setmana, l’esplanada de la Catedral esdevindrà la Ciutat de la Lectura amb avingudes, places, casetes que acolliran els expositors i un nou espai, el Celler Literari Moritz, on descansar, refrescar-se i gaudir del programa cultural especial. A la Ciutat de la Lectura també hi haurà el Quiosc.cat, un espai de 100 m2  amb una mostra de més de 300 revistes editades en català.

Cada una de les quatre places de la Ciutat de la Lectura comptarà amb un escenari on tindran lloc les gairebé 250 activitats organitzades: converses, espectacles, presentacions de llibres, recomanacions lectores, concerts, lectures dramatitzades, itineraris i àpats literaris amb autors, contacontes, recitals i lectures poètiques, trobades, escenes de teatre, tallers, clubs de lectura…

La Ciutat de la Lectura estarà oberta cada dia de 10.30h a 21.30h, excepte el dia d’inauguració (divendres 5, obrirà a les 17.00h) i el de cloenda (diumenge 15, tancarà a les 15.00h).

 

La inauguració

La Setmana obrirà les seves portes al públic aquest divendres 6 de setembre a partir de les cinc de la tarda. L’acte d’inauguració, però, tindrà lloc a les 19.00h i comptarà amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Hble. Sra. Núria de Gispert; l’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Excm. Sr. Xavier Trias; el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Ferran Mascarell, el president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Jordi Ferré, i la presidenta de La Setmana del Llibre en Català, Montse Ayats, així com la resta de representants de la comissió organitzadora de La Setmana.

El lliurament del Premi Trajectòria, els Àpats amb autors, els Itineraris literaris, les presentacions i signatures de llibres i Les Matinals Festives, són algunes de les activitats habituals de La Setmana a les que enguany s’han afegit de noves com, per exemple, L’hora gastronòmica, S’estimen, Festivals&lletres o La Tarda Jove. També són novetat les activitats englobades amb el nom d’En complicitat, que s’organitzen, com el seu nom indica, amb el suport d’entitats i empreses. La graella de presentacions de llibres és, en aquesta edició, especialment àmplia i respon al nom genèric de Descobrim-los.

 

Pel que fa a la programació familiar es mantenen les cinc Matinals Festives dels caps de setmana i la de l’11 de setembre. També hi haurà l’Hora del conte i actes nous com: El quart d’hora de recomanacions amb…, on diverses llibreries i entitats recomanaran novetats editorials i textos clàssics per a infants i joves; Migdia de nadons, amb diverses activitats destinades a criatures de 0 a 3 anys; i La Tarda del Llibre Gegant, on els nens i les nenes poden ser escriptors per un dia.

 

Pep Albanell, Premi Trajectòria 2013

Pep Albanell, Premi Trajectòria 2013

La comissió organitzadora de la Setmana del Llibre en Català guardona cada any una figura destacada de la cultura catalana amb el Premi Trajectòria. Enguany s’ha destacat la figura de Pep Albanell amb aquest premi per ser considerat com a un referent per diverses generacions d’infants i joves. A més també ha publicat poesia, narrativa, diverses obres de teatre, assaig i guions per a cinema i teatre. Amb el Premi Trajectòria, Pep Albanell haurà rebut un total de 23 premis al llarg de la seva vida professional.

A més de l’acte oficial de lliurament del guardó, que serà dijous 12 de setembre a les 19.30h a la Plaça de la Paraula, La Setmana ha organitzat tot un seguit d’actes que tindrà Albanell com a protagonista. Cada vespre La Setmana clourà les seves activitats amb la lectura d’un text d’Albanell per part d’un periodista de renom. Per altra banda, el mateix Albanell narrarà petites històries per al públic familiar el dia 8 durant una de les Matinals Festives. També participarà a les recomanacions lectores.

 

La Diada

La Setmana se sent molt a prop del sentiment popular de l’onze de setembre i es manifesta a favor del reconeixement de la nostra nació. Per això, durant el matí ha programat activitats per al públic familiar i per l’adult, en el que el sentiment català està molt present.

La Via Catalana, la gran cadena humana per reivindicar la llibertat del poble català, passarà pel bell mig de la Ciutat de la Lectura. La Setmana s’afegeix a la Via Catalana, iniciativa que proposa l’Assemblea Nacional de Cata­lunya, instal·lant una gran pancarta amb el lema Llegim en català! la qual estarà traduïda a diversos idiomes. Paral·lelament es convocarà tots el lectors en català que vinguin a La Setmana amb un llibre en català el quals faran cadena al voltant de la pancarta i la pròpia Via Catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. Ja em perdonaran, però aquesta fira no té cap interès. Tot són novetats, i per tant són llibres que podem trobar a qualsevol llibreria. La gràcia i sentit d’una fira de llibres és el catàleg de fons, on pots remenar i comprar llibres que no trobes enlloc.

    • Si bé és cert que en les darreres edicions s’han incorporat novetats (debat intens dels organitzadors), hi haurà més de 50.000 títols exposats. Podrem remenar fons, doncs, i allò que no trobem, podrem encarregar-ho a la mateixa fira o trobar-lo, com tot l’any, a la llibreria. A part de llibre, les activitats, els premis, la presència dels creadors… són valors d’interès.