La Setmana del Llibre dóna suport als refugiats

24.08.2016

“No estem gaire convençuts que la paraula salvi, però sí que sabem que el silenci mata”, van dir Metges sense Fronteres el dia que van rebre el Premi Nobel de la Pau. Ara, La Setmana del Llibre en Català agafa aquesta cita per obrir un Manifest a favor del Refugiats.

(c) Pablo Tosco/Intermón Oxfam

(c) Pablo Tosco/Intermón Oxfam

La Setmana del Llibre en Català no gira l’esquena a la realitat social i promou el manifest titulat “La cultura escrita amb els refugiats”. La Setmana, que tindrà lloc entre el 2 i l’11 de setembre, també dedica una part de les seves activitats a la crisi dels refugiats. Aquests actes tindran lloc el 4 de setembre, i comptaran per exemple amb l’espectacle d’animació “En Gènius i la Valentina a la Setmana amb els refugiats”, de les Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

La Setmana amb el refugiats durà a terme dues taules rodones sobre la situació dels refugiats. La primera conversa serà “Corresponsals a les zones de conflicte: Un altaveu pels refugiats”. Comptarà amb la ponència de Lluís Caelles (TV3), Cristina Mas i Xavier Bertral (Diari Ara), mentre que la moderadora serà Rosa Calaf, corresponsal veterana.

La segona taula rodona està prevista a les 12h, sota l’enunciat “Testimonis, veus en primera persona dels refugiats”. En aquest acte, dues persones sol·licitants de protecció internacional procedents de Síria i del Sàhara Occidental conversaran amb dues responsables de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiats (CCAR) i l’ONG ACCEM. Anna Guitart presentarà l’acte, que tindrà lloc a l’escenari 2.

El dia 4 també comptarà amb la presentació de “Why? L’èxode dels nens refugiats”, l’obra de la il·lustradora i pintura Carmé Solé Vendrell i el cantautor i escriptor Jaume Escala. A les 11:45, Sebastià Bennasar farà una lectura e textos d’autors refugiats, a càrrec de PEN Català. Finalment, a les 13h Manel Fuentes farà una lectura del manifest “La cultura escrita amb els refugiats” a les escales de la Catedral.

El manifest en qüestió denuncia que “en la crisi social dels refugiats hem trencat el marc legal ètic i polític” i exigeix als governs europeu, espanyol i català que “assumeixin la seva responsabilitat legal, política i moral de donar protecció a la gent que fuig de la guerra”. Les persones que vulguin adherir-se al manifest poden fer-ho enviant un correu a manifestlasetmana@gmail.com amb el seu no, cognoms, DNI i professió.