La Sala Beckett: ahir, avui i demà

2.11.2016

L’arribada de la sonda espacial Juno a l’òrbita del planeta gegant, una entrevista a Bernat Puigtobella, fundador i director del portal digital Núvol, i dos dossiers, un en record de Jordi Carbonell i l’altre sobre la nova Sala Beckett, són els temes més destacats del número de novembre de 2016 de «Serra d’Or». Com sempre, però, parlem d’altres temes d’actualitat dels diversos àmbits de la cultura catalana, com ara l’art, la literatura, la música, el cinema, la televisió, les lectures, l’opinió, el pensament… 

Bar de la nova Sala Beckett. (Foto: Sala Beckett)

Bar de la nova Sala Beckett. (Foto: Sala Beckett)

Aquest mes, hem volgut incloure un article de caire científic. Xavier Duran explica com la sonda espacial Juno es va situar el 27 d’agost passat a l’òrbita del planeta gegant, Júpiter, per a estudiar-lo. Ens dóna algunes dades ben interessants de com han estat el viatge i l’arribada de la nau, i algunes informacions rellevants que s’han conegut del gran planeta arran d’aquest viatge. No s’estalvia, tampoc, d’avançar-nos quatre pinzellades dels projectes futurs que s’hi volen dur a terme.

Bernat Puigtobella ens fa saber com va començar la idea de crear «una mena de revista que fos un arxipèlag de continguts» i la necessitat que això estigués a l’abast de tothom. A més, ens detalla algunes dades sobre el contingut i l’estructura de la publicació i ens avança els propers projectes que té al pensament per a Núvol com a digital de cultura de referència.

Tres articles escrits per Maria Paredes Baulida, Josep-Lluís Carod-Rovira i Josep Massot i Muntaner glossen la figura de Jordi Carbonell com a intel·lectual, com a polític i ens recorden la important relació que va tenir amb «Serra d’Or».

La secció de teatre la dediquem a la nova Sala Beckett, instal·lada des de fa poc al Poblenou, amb la publicació de tres articles: l’un, d’Enric Ciurans, ens fa un repàs dels incis de la sala, la manera com s’hi va desenvolupar l’activitat teatral i els darrers anys de crisi que l’han obligat a reformular-se i pensar noves estratègies per a afrontar els problemes econòmics i d’especulació; l’altre, de Carles Batlle, rememora la tasca desenvolupada tots aquests anys per l’Obrador Internacional de Dramatúrgia de la Sala Beckett, i al darrer, Toni Casares explica el creixement i la dignificació que ha viscut la Sala Beckett a partir del moment, fent-lo servir com a pretext, en què els van fer fora del local. A més, ens fa cinc cèntims de la nova Sala Beckett al Poblenou, la continuïtat i la consolidació com a espai cultural de referència de la ciutat.

A lletres, Pere Antoni Pons fa un repàs de la trajectòria professional de l’editora Maria Bohigas a Club Editor. Ens parla tant dels orígens familiars relacionats amb el món literari com de l’assoliment de la néta de Joan Sales a la direcció de Club Editor.

A art, Bernat Puigdollers ens introdueix a l’obra de Daniel Enkaoua, vinculada emocionalment amb la muntanya de Montserrat. El centre de les seves obres, acostuma a ser la seva família. L’article n’explica més detalls.

A la secció de televisió, Nina Valls ens acosta a la construcció de la segona temporada de la sèrie «Merlí» per mitjà d’una conversa amb Eduard Cortés, director i guionista de la sèrie. Temes com el guió, el càsting, les localitzacions, els inicis, els atractius del projecte i algunes crítiques rebudes es coneixen en aquest article.

A cinema, Tariq Porter duu a terme una reflexió al voltant de la cultura com a única sortida que tenim de la miopia que patim i que pateix la societat actual: «res sinó la cultura no pot afinar la nostra vista, la nostra perspectiva i el nostre encert en la presa de decisions, al més lliures possible, des de l’individu fins a la humanitat sencera.»

Miquel Pujadó parla de les influències gregues en la música catalana, com podem veure en una peça de Lluís Llach clarament influenciada per Theodorakis o com Maria del Mar Bonet, que també va cantar algunes de les seves cançons.

coberta novembre 16Per acabar, Josep Maria Ripoll ofereix la seva tria personal. Publiquem ressenyes i notes de lectura de publicacions recents i, com sempre, posem a l’abast textos d’opinió amb les columnes de Miquel Calçada, Neus Canyelles i Vicent Partal, i els articles de Jaume Fabre i Francesc-Marc Álvaro. També, hi trobareu una pàgina d’entreteniments amb un «sidoku» i els mots encreuats de Màrius Serra.

Subscriu-te al número en paper o bé en digital. Si vols que t’afegim al butlletí mensual, escriu-nos a <serrador@pamsa.cat>També ens pots trobar a Facebook i a Twitter