La rosa tatuada de Tennessee Williams arriba al TNC

8.12.2013

Tennessee Williams va escriure La rosa tatuada durant quatre setmanes, a l’Hotel Colón de Barcelona. El proper dijous i gairebé setanta anys després, l’obra s’estrenarà, finalment, a Catalunya i ho farà per la porta gran: a la Sala Gran del Teatre Nacional i de la mà de Carlota Subirós.

 

Clara Segura a 'La rosa tatuada' de Tennessee Williams | Foto May/Zirkus-TNC

 

L’espectacle és “un cant dionisíac a la vitalitat i la bellesa del món, però a través del dolor i les ferides”, assegura la directora. Un text que, segons confessava el propi Williams, pretenia donar testimoni del seu amor pel món.

La rosa tatuada explica la història de Serafina delle Rose, una siciliana emigrada al sud dels Estats Units que es queda vídua i mentre encara està de dol ha d’afrontar l’atracció per un altre home, Alvaro Mangiacavallo, que entra a la seva vida. La protagonista, doncs, topa de ple amb les contradiccions de l’època, finals dels anys quaranta, la rigidesa de l’entorn i la seva nova i exuberant sensualitat. Segons Subirós, però, “no cal explicar l’argument perquè és impossible fer justícia al viatge que proposa l’obra”. Un aiguabarreig de llenguatges molt complex, un espectacle amb moments de tragèdia grega, comèdia i drama. No debades, pertany a un període d’experimentació, de trencar barreres, dins l’obra de Tennessee Williams. A més, l’autor estava enamorat d’un jove italo-americà, en el que va basar el personatge de Mangiacavallo, i acabava de descobrir el mediterrani.

És precisament aquest to mediterrani, que Subirós identifica amb certs aires lorquians, que han permès a Clara Segura posar-se ràpidament en el paper i en la pell de Serafina delle Rose. Un paper que, curiosament,  Williams va escriure pensant en Anna Magnani, un dels referent de Segura. “La rosa tatuada és un regal tot i que al principi no saps ben bé per on agafar-lo” explicava l’actriu catalana, “cada dia algú descobreix alguna cosa nova”. “Estic convençut que no l’oblidarem” assegurava el director del Teatre Nacional, Xavier Albertí. Fins el 2 de febrer a la Sala Gran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Demà no penso perdre’m l’estrena en català de La rosa tatuada al TNC. I dic “en català” perquè jo diria que fa una pila d’anys ja la vaig veure en castellà, al Comèdia -avui multicinemes- interpretada per Pepita Serrador. Estic convençut que Clara Segura en farà una creació memorable.