La robòtica s’estrena a Faber amb un enginy pioner

11.05.2018

Del 7 al 22 de maig, la Residència Faber acollirà una sèrie d’experts vinguts d’arreu del món que treballaran juntament amb l’entitat local que farà possible el Robolot, el proper 12 i 13 de maig.

Francesc Serés s’ha mostrat satisfet amb l’evolució del projecte Faber. Després d’un any i mig, la Residència d’Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya ha superat la xifra de 200 residents i 14 temàtiques de treball, entre les quals hi ha la d’urbanisme, creences religioses, feminismes o pedagogia. El dret a la síntesi és merescut tenint en compte que amb el present cicle sobre robòtica s’arriba a l’última activitat del curs 2017-2018. El més important ha estat fer-ho amb un balanç tan positiu, ja que, amb cada nova edició, ha augmentat la qualitat dels experts vinguts d’arreu del món i s’han fet més estrets els vincles amb les universitats i altres institucions del territori.

Del 7 al 22 de maig, la Residència Faber acollirà una sèrie d’experts vinguts d’arreu del món que treballaran juntament amb l’entitat local que farà possible el Robolot, el proper 12 i 13 de maig. Es tracta d’unes jornades que enguany arriben a la seva 17ena edició i que combinen tallers i activitats de tota mena amb la finalitat de relacionar l’educació amb la robòtica. Toni Moreno, director de Robolot Team, explica, satisfet, que cada any s’estableixen noves referències pel que fa a la participació. Aquesta vegada, més de 150 docents de tot Catalunya, gairebé el doble que al curs anterior, assistiran a la Jornada d’Intercanvi d’Experiències, pensada per a fomentar la complicitat entre docents.

Alguns programadors i desenvolupadors convidats a Faber, com Jens Mönig (Gäufauden, Alemanya), John Maloney (Boston, EUA), Tom Lawers (Pittsburg, EUA) o Bernat Romagosa (Sant Feliu de Llobregat), estan treballant en un dispositiu pioner que serà presentat, justament, en aquesta edició del Robolot. Es tracta de MicroBlocks, un llenguatge de programació inspirat en Scratch o Snap, però que permet més autonomia perquè no necessita estar connectat a l’ordinador. Així és com es pretenen millorar els microcontroladors que presenten molts robots per a interactuar amb el seu entorn.

Darrere d’aquest cicle sobre robòtica, per part de Faber hi ha una doble voluntat ètica: d’una banda, sumar-se a iniciatives locals com Robolot i potenciar-les amb una crida internacional, però de l’altra, oferir alternatives per a democratitzar el coneixement, en aquesta ocasió, en termes de robòtica, però abans amb altres cicles com el de matemàtica computacional o el Hackathó.