La Revolució Russa avui

20.10.2017

A la Rússia d’avui, la revolució del 7 d’octubre es commemora però no se celebra. Des del 2005, la festa nacional va tornar a exaltar el 4 de novembre de 1612, el mateix Dia de la Unitat que havia estat la celebració oficial imposada pels tsars de l’Imperi Rus fins al 1917. Aquest fet ens dona una distància necessària entre el passat i el present de la Revolució que enguany compleix cent anys. Aprofitant l’efemèride, El Born Centre de Cultura i Memòria impulsa el cicle de conferències “Centenari de la Revolució Russa 1917/2017. La revolució que va trasbalsar el món”, que revisitarà l’Octubre roig des de diverses perspectives.

Lenin encapçalant la Revolució d’Octubre

L’historiador Andreu Mayayo, comissari del cicle, explica que el context social i polític contemporani fa plenament vigent el concepte de revolució: “hi ha moltes persones que perden la sobirania sobre la seva vida i que senten que una revolució democràtica, no violenta i participativa ha de fer possible canviar les coses”. Si avui dia l’statu quo només tolera que es parli de revolució en termes civils –drets dels animals, feminisme-, sense qüestionar l’economia de mercat ni les relacions de propietat, la Revolució Russa ens recorda que “fa 100 anys, algú va demostrar que el canvi era possible, que els que avui no són res demà ho poden ser tot i, a més, que una força transformadora iniciada en un lloc concret podia tenir una vocació de canvi universal”.

El cicle de conferències programat intenta aproximar-nos a un dels fenòmens que més va marcar el segle XX des de diverses perspectives: La primera xerrada es pregunta què vol dir la revolució avui i, per fer-ho, asseurà a comunicadors joves que hauran de respondre si la lluita dels bolxevics els interpel·la de manera directa o s’ha convertit en un referent distant. Dijous 26 d’Octubre podrem escoltar al quartet de periodistes formats per Odei Etxearte, Esther Vivas, Guillem Martínez, i Roger Palà.

Josep Fontana serà l’encarregat de fer un recorregut rigorosament històric a la conferència del 2 de novembre. Tot i ser un dels noms més esperables d’aquest cicle, el prestigi i la qualitat de Fontana el converteixen en un dels millors especialistes sobre el tema ja no catalans, sinó mundials, fet pel qual la seva presència era pràcticament obligatòria.

Dimecres 8 de novembre es parlarà de literatura amb un convidat d’honor Carlo Feltrinelli, president del grup Feltrinelli, que aplega una editorial fundada pel seu pare, la xarxa de 119 llibreries i la Fondazione Giangiacomo Feltrinelli, un dels centres europeus més importants de documentació en l’àmbit de la història i de les ciències polítiques i econòmiques. L’any 1999 va publicar la biografia del seu pare, Senior Service, mereixedora, entre d’altres, del Premi Pasternak (2005) i un dels llibres més fascinants sobre l’editor de Doktor Zivago i el militant comunista que va passar a la clandestinitat.

El 4t eix temàtic abordarà el fet de la militància, que els partits comunistes van convertir en un dels fets més transcendentals de la nova manera de fer política. El 16 de novembre parlaran Lucia Castellina, periodista de llarga militància al PC i a l’esquerra del PCI, i Eulàlia Vintró, dirigent de llarga trajectòria política vinculada al PSUC i a ICV.

La Revolució també va donar embranzida a nous corrents artístics i culturals, i aquesta relació entre l’art i el comunisme serà la protagonista de la 5a conferència a càrrec de Hito Steyerl, Professora de new art media a la Universitat de les Arts de Berlín, ha esdevingut una de les cineastes més provocatives i més influents en el camp del videoart. La seva obra és plena de contingut social i polític, a més de qüestionar els aspectes formals de la imatge i la seva producció́. Els seus principals temes d’interès són els mitjans, la tecnologia i la circulació (i vigilància) global d’imatges, la violència social i el multiculturalisme. L’acte tindrà lloc el dijous 23 de novembre

Finalment, el 30 de novembre Rafael Poch-de-Feliu parlarà de com el periodisme ha explicat la Revolució des de la seva llarga experiència com a corresponsal de La Vanguardia a Moscou, on va ser testimoni directe de la implosió de l’URSS.

Però la commemoració de l’Octubre no s’acaba al Born, El dia que es commemorarà el centenari de la Revolució Russa, el pròxim 25 d’octubre, la Filmoteca de Catalunya projectarà Octubre, film de Sergei M. Eisenstein realitzat amb motiu del desè aniversari de la revolució russa.