La revista Veus Baixes alça la veu

24.02.2014

La revista digital Veus Baixes, dedicada als versos i a les lletres i editada des de Palma, acaba de publicar el seu número 2, després d’un número 0 monogràfic dedicat a Gabriel Ferrater (2012) i d’un número 1 que era un miscel·lani que feia especial atenció als “poetes del centenari” (2013).

 

Raül Garrigasait participa en el nou número de 'Veus Baixes'

 

Aquest nou número s’obre amb un document que que té un interès extraordinari: un poema inèdit de Carles Riba. Es tracta d’un poema d’adolescència, i d’un poema de circumstàncies, però és el testimoni del domini del vers per part d’un jove de setze anys que havia de ser un gran poeta.

A part d’aquest document, aquest número 2 té un cert caràcter de “monogràfic doble”, ja que hi ha dos fils conductors que uneixen les distintes aportacions dels apartats d’estudis, de creació i de traducció: els clàssics grecollatins i la poesia satírica.

El “dossier” sobre clàssics grecollatins compta amb un estudi de Raül Garrigasait, a mig camí entre la divulgació i la lectura personal, dels mites grecs, amb poemes inèdits d’autor contemporani inspirats en motius mitològics (l’erudit Jordi Parramon recrea mites diversos i el jove Adrià Targa la història d’Ícar) i amb traduccions, tant de clàssics grecollatins (Bernat Cifre tradueix Lucreci i Jaume Pòrtulas tradueix Filodem de Gàdara) com d’un poema de W.H. Auden, traduït per Marcel Riera, que ens trasllada a la dominació romana de l’actual Gran Bretanya.

Pel que fa al “dossier” sobre poesia satírica, consta d’un estudi de Miquel Àngel Vidal sobre La ciutat a lloure, una col·lecció inèdita de dècimes de Llorenç Moyà, d’una selecció de les poesies de Josep Robrenyo (a cura d’Albert Mestres), de poemes que donen mostra de la vitalitat de la vena satírica entre els poetes catalans d’ara mateix (amb peces de Salvador Oliva, Miquel Desclot, Salvador Alsius i Manel Marí), i de traduccions de poesia satírica britànica (a càrrec de Marcel Riera i de Miquel Àngel Llauger) i portuguesa (a càrrec de Gabriel de la S.T. Sampol).

Completa aquest “Veus baixes” una nova edició de la secció “diàlegs”. En aquest cas, l’escriptor Joan Todó conversa amb la professora i crítica Dolors Oller.

Per consultar Veus baixes, feu clic aquí.