La revista Vallesos celebra l’any Xammar

La revista Vallesos dedica en el seu darrer número un ampli dossier al periodista cosmopolita Eugeni Xammar en l'Any d'homenatge organitzat per l'Ajuntament de l'Ametlla arran del 125è aniversari del seu naixement.

La revista Vallesos dedica en el seu darrer número un ampli dossier al periodista cosmopolita Eugeni Xammar en l’Any d’homenatge organitzat per l’Ajuntament de l’Ametlla arran del 125è aniversari del seu naixement.

El sisè número de revista-llibre semestral documenta l’origen dels veïnats històrics i la vigència identitària de poblacions com la Creu Alta, Sant Pere de Terrassa, Palou, Santiga, Gallecs, la Batllòria o els veïnats de Sant Cugat

L’escriptora Isabel Clara Simó hi escriu el conte i el periodista ‘singular’ Jaume Barberà hi és entrevistat a fons

El volum dedica un retrat de família al col·lectiu de pintors ‘Els Isards’ i perfils al romancer Jaume Arnella, la cineasta Neus Ballús, l’esportista Pol Amat, l’escriptora Núria Albó, el pintor Xavier Oriach, la ballarina Marta Carrasco, el comunicador Jordi Margarit i el centenari Jaume Farré

La revista-llibre semestral Vallesos Gent, terra i patrimoni té ja al carrer el seu sisè número (tardor-hivern 2013-2014), amb una carpeta central dedicada a repassar la setantena de pobles o nuclis de població que van existir a la nostra comarca en temps antics, que en alguns casos van perviure com a municipis independents fins a mitjan segle passat. La carpeta es titula Pobles que van ser, encara que no sempre fossin municipis administratius sinó també parròquies, al voltant dels quals s’hi van crear veïnats que van desenvolupar una identitat pròpia, que en molts casos encara és ben viva.

Un documentat treball de l’historiador Diego Sola repassa amb deteniment el mapa vallesà, detallant la primera menció històrica de cadascun d’aquests pobles i la seva adscripció municipal actual, així com el gentilici dels seus habitants o les dates del aplecs i festes patronals, entre d’altres. Al llarg de 45 planes profusament il·lustrades, la carpeta s’endinsa, encara, a través d’articles de periodistes i historiadors diversos, a revisitar què queda d’aquella identitat local pròpia en alguns dels casos més significatius com són els de la Creu Alta a Sabadell, Sant Pere de Terrassa, Palou a Granollers, Gallecs a Mollet, la Batllòria a Sant Celoni, Santiga a Santa Perpètua o dels diversos veïnats de Sant Cugat.

Eugeni Xammar

Una segona carpeta més breu posa la mirada sobre la trajectòria de l’eminent periodista Eugeni Xammar (1888-1973), de l’Ametlla del Vallès, en ocasió de l’Any Xammar que l’Ajuntament de l’Ametlla li ha organitzat en homenatge, juntament amb la Generalitat i la Diputació. Amb inquietuds cosmopolites des de ben jove, Xammar va ser un testimoni privilegiat dels grans esdeveniments del segle XX i tot un ambaixador de Catalunya al món -abans de la Guerra del 36 i durant l’exili provocat per la dictadura franquista-, amb una obra periodística pionera i una trajectòria excepcional massa desconegudes.

Articles d’estudiosos especialitzats en la seva  obra -com l’historiador Albert Benzekry o els escriptors Joaquim Torra i Joan Safont- s’alternen amb els testimonis viscuts de vallesans que el van conèixer i tractar, com és el cas Marta Bayo i Lourdes Tanyà, que li van fer mig de secretàries, el pediatre i poeta Genís Tura, els veïns ametllatans Jordi Puig i els germans Pere i Montserrat Giol, així com el fondista Ramon Parellada, de l’Europa de Granollers, on Xammar feia llargues estades ben a prop del seu amic Josep Pla.

 

Un conte, una enrevista, perfils ben diversos

La reconeguda escriptora valenciana Isabel Clara Simó, també veïna de l’Ametlla,  és l’encarregada d’escriure -en una clau molt local- el conte d’aquesta nova edició  de Vallesos, mentre que el periodista singular de TV3 Jaume Barberà reflexiona en una llarga entrevista sobre el periodisme i la situació del país i del seu Mollet del Vallès natal, on es va foguejar en el periodisme i on ha viscut sempre.

Així mateix, el volum dedica un retrat de família al col·lectiu de pintors ‘Els Isards’ i perfils al romancer Jaume Arnella, la cineasta molletana Neus Ballús, l’esportista terrassenc Pol Amat, l’escriptora garriguenca Núria Albó, el pintor sabadellnc Xavier Oriach, la ballarina cardadeuenca Marta Carrasco, el comunicador rubinenc Jordi Margarit i el centenari Jaume Farré, de Santa maria de Palautordera.

Patrimonis de tota mena

Amb una edició de 160 planes a color, el sisè número de Vallesos, dirigit pel periodista Vicenç Relats i que compta amb el filòleg Ramon Vilageliu com a editor, també inclou molts altres temes d’interès, amb glosses diverses al bloc de Patrimoni escrits per experts en cada matèria. S’hi troben articles sobre els primers cent anys de colònies per a infants de Sabadell; sobre la Fira Modernista de Terrassa; la restaurada Torre de Telegrafia de Montornès el Vallès; la intervenció del Marquès de Barberà en la defensa de Barcelona en el setge borbònic de 1714; la nissaga pagesa dels Pineda a Riells del Fai des del segle XIII; les monedes que es fabricaven a Caldes, Granollers i Terrassa durant la Guerra dels Segadors o els 35 anys de lluita ecologista que va suposar la creació el 1978 de la Coordinadora per la Salvaguarda de Sant Llorenç del Munt.

A la secció Calaixera també s’hi poden trobar planes dedicades al parcs de les olors vallesanes, una proposta de caminada per la serra del Collcardús, així com mirades ben particulars sobre els núvols vallesans, sobre l’art al carrer o a les propostes de la plataforma Fem Vallès per ampliar la xarxa ferroviària a la comarca. La proposta d’escapada enllà del Vallès es dedica a la Vall d’Aran.

Com sempre, tanca l’edició el romanço de Jaume Arnella i l’anunci del proper Vallesos, que sortirà a final d’abril i que dedicarà la carpeta central al 75è aniversari del final de la Guerra Civil, retratant aquell moment desolador que tancava tres anys de guerra amb la llarga dictadura franquista que s’iniciava.

Vallesos és una revista llibre semestral que pretén divulgar el patrimoni vallesà en sentit ampli -des de la natura a la història, passant per la cultura popular, la tradició industrial o l’etnologia…-, així com presentar persones significatives d’aquests àmbits. Ho fa des d’un punt de vista periodístic i amb un disseny atractiu, amb un criteri que no es cenyeix a l’actualitat estricta. Amb una tirada de 5.000 exemplars i al preu de 8 euros, el present número de  Vallesos es troba a la venda a les llibreries i els principals quioscos del Vallès Oriental i Occidental, així com als establiments Abacus, Bonpreu i en algunes gasolineres vallesanes (uns 120 punts de venda).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació