La revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques

22.04.2014

El Departament de Cultura se suma a la celebració de la Diada de Sant Jordi amb més de 40 activitats, entre les quals destaca el web  la segona edició de la Revetlla de Sant Jordi, que portarà activitats diverses a més d’un centenar de biblioteques de tot Catalunya fins a la matinada. 

 

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, i la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Carme Fenoll, han presentat les activitats previstes per a Sant Jordi, que es poden trobar al web de Cultura.

El conseller Mascarell ha explicat que entre les novetats d’enguany “el Departament de Cultura, el Gremi de Llibreters i el Gremi d’Editors, organitzarem el Brindis de Sant Jordi, una cita que ha de servir com a punt i final de la diada,  per fer un balanç més extens i més detallat que el del mateix dia 23 d’abril, i a la vegada, com a obertura del nou any literari que ha de culminar en el proper Sant Jordi”. Mascarell ha explicat que “cal intentar promoure la lectura, els llibres i la literatura també al llarg de tot l’any, obrint el nou cicle i posant de relleu la gran quantitat de propostes que es fan en favor del llibre i de la lectura”.

Sant Jordi a les Biblioteques

La cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll, ha destacat que “enguany més de 100 biblioteques tornen a celebrar la Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques amb la voluntat d’evidenciar que també tenen un paper important en el món del llibre els 365 dies de l’any. Cada biblioteca convida els seus ciutadans i usuaris a celebrar amb ells la diada de Sant Jordi a les tardes i els vespres amb activitats al voltant de la literatura, la dansa, el teatre i la música”.

Entre les novetats d’aquesta segona edició de la Revetlla, podem trobar la possibilitat de consultar de forma geolocalitzada la programació i situació de les més de 100 biblioteques que es sumen a la celebració. Aquesta acció és fruit de la col·laboració amb el projecte Lletra (UOC).

També s’ha convocat el primer premi ‘Gust de revetlla’, que buscava la millor recepta gastro-literària inspirada en llibres de les biblioteques. El concurs ha comptat amb la col·laboració de la cuinera Ada Parellada i l’entrega dels premis es farà dimarts 22 d’abril a la Biblioteca de Cervera.

 

Laura Borràs, Ferran Mascarell i Carme Fenoll, a la presentació.

Entre els components habituals de la programació de la Revetlla, hi trobem els següents elements:

-Els autors: enguany amb presència destacada dels 30 Escriptors de Capçalera, un projecte del Servei de Biblioteques impulsat amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut Català de les Dones.

-La música: la programació de música en directe també ha estat incentivada gràcies al projecte #Ensolfa que està apropant les discogràfiques catalanes a les biblioteques; també des de fa un mes, ha entrat en funcionament el club de lectura virtual ‘Llegir la música’ que apropa llibres i concerts a tots els usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya. Aquest club està conduït pel filòsof i músic Bernat Dedéu.

-El teatre i la dansa: una presència incentivada per programacions com els clubs ‘Llegir el teatre’ amb el Teatre Nacional o ‘Llegir la dansa’ amb el Mercat de les Flors. Aquesta setmana el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura ha editat guies bibliogràfiques de teatre i de dansa per tal que les biblioteques complementin els seus fons en aquestes matèries.

Altres primícies que trobarem el dia 22 a les biblioteques seràn una cançó infantil dirigida als més petits de les biblioteques ‘Biblioferits’, realitzada pel grup La tresca i la verdesca o la tramesa del primer capítol de la novel·la virtual ‘Reis de sorra’ que promou la Ruta 1714.