El retorn de la grecitat

6.07.2016

Des del 2003 la Institució de les Lletres Catalanes organitza el cicle de poesia Veus Paral·leles, que enguany ha fet confluir poetes catalans i grecs en una gira pels Països Catalans. El poeta i director Albert Mestres ha dirigit aquest recital itinerant que, sota el títol ‘De Súnion a Sant Pere de Rodes’, ha reunit els poetes Nora Albert, Pavlina Pamboudi, Katerina Iliopoulou, Josep Lluís Roig, Stamatis Polenakis i Ramon Boixeda.

Ramon Boixeda llegeix amb Mireia Chalamanch al cicle 'Veus paral·leles' | Foto de Queralt Riera /ILC

Ramon Boixeda llegeix amb Mireia Chalamanch al cicle ‘Veus paral·leles’ | Foto de Queralt Riera /ILC

La gira els ha portat a Palma, València, Tarragona o Vilafranca abans d’aterrar finalment a Barcelona. En presentar el recital de cloenda, celebrat diumenge a El Born CCM, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, citava la poeta grega Kiki Dimoulà, que solia dir que “la poesia rescata la llengua dels grans contenidors de la pressa”. El recital que ha creat Albert Mestres per enllaçar els versos de poetes catalans i grecs fa plena justícia a aquesta definició de Dimoulà. L’espectacle es descabdella pausadament i es vertebra a partir del guió que interpreta l’actriu Mireia Chalamanch, la gran sacerdotessa del cicle, que ha acompanyat els poetes en un diàleg que ha consistit també en recitar els versos grecs traduïts al català per Joan Casas.

El poeta Josep Lluís Roig va ser l’encarregat d’obrir foc: “Tinc el teu cos / a l’última andana del migdia / mentre sent el vent del tren / menjant-se l’estació de la memòria”. El va seguir la poeta grega Pavlina Pampoudi, que escriu una poesia molt concisa, de versos molt curts i lliures, talment un aleteig. La va seguir el poeta català Ramon Boixeda, conegut pel lector de Núvol: “Som l’eco en busca de la veu en busca d’una boca en bucle…” escriu Boixeda en un dels poemes que va recitar diumenge. El poeta grec Stamatis Polenakis és el poeta més metaliterari d’aquesta edició i el que llegit potser em resulta més proper. La seva poesia remet a mites clàssics, però també pren com a pretext autors més contemporanis com Txèkhov, Kafka o un clàssic modern com Basho. Entre els grecs, va llegir poemes també Katerina Iliopoulou, autora de ‘La cançó d’Eurídice’, que els lectors de Núvol ja han pogut llegir aquí. Nora Albert, poeta eivissenca que no coneixia, va recitar un poema dedicat als centenars de dones assassinades al nostre país. “Si us plau, no obris la porta /que la teva salvatge por/ no et faci la víctima setanta-tres/ d’enguany”. Una de les virtuts del cicle Veus Paral·leles és que ens dóna a conèixer poetes de tot l’àmbit lingüístic català que no són gaire coneguts, sigui perquè són joves o han quedat invisibilitzats malgrat tenir una obra abundant, com és el cas de Nora Albert. La dèria d’Albert Mestres en dirigir el cicle ha estat treure’ls d’aquesta invisibilitat i posar-los sota el focus de la nostra atenció. Per molts anys.