La Rambla. L’espai de l’erre que erre

10.04.2019

La Rambla és coneguda per la majoria de barcelonins com aquell espai que val més evitar si un no vol caminar a contracorrent de masses de turistes i venedors ambulants. És per això que, ara fa un any, l’Ajuntament va encarregar a l’equip KmZero, liderat per Itziar González, un pla per redefinir aquest espai. I en aquest projecte, la cultura hi té un paper central. La jornada ‘Rambla Viva’ del cicle Cultura Viva ha ofert un espai de trobada entre els diferents agents i entitats que han format part del procés cooperatiu Les Rambles.

Itziar González ha presentat el projecte de La Rambla a Cultura Viva

Entre els mesos de febrer i maig d’enguany, el cicle Cultura Viva, organitzat per l’Institut de Cultura en col·laboració amb diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona, ha programat espais de debat i participació ciutadana sobre diferents temes culturals. En la sessió de dimarts 9 d’abril a l’Antiga Escola Massana, coordinada per David Granados, director de la programació de Cultura Viva, i Gala Pin, Regidora de Ciutat Vella, hi van participar Itziar González, arquitecta i responsable del procés cooperatiu Les Rambles; Ramon Faura, arquitecte i músic; Montserrat Moliner, treballadora cultural; Xavier Capmany, director de l’Escola Massana; i Helena Roure, del col·lectiu SomAtents.

Gala Pin va obrir la sessió avisant que “l’urbanisme ja no és la vareta màgica que tot ho resol”. Tant ella com David Granados van coincidir en la necessitat d’hibridació d’entitats i àmbits de treball a l’hora de crear una Rambla que respongui a les necessitats dels barcelonins. Això és el que tracta d’aconseguir KmZero amb la seva proposta de reforma de l’espai. L’equip, format per professionals de diferents àmbits en col·laboració amb l’Administració pública i altres entitats, treballa per reurbanitzar l’espai tenint en compte les seves particularitats.

Però quin paper hi té en tot això la cultura? González va remarcar l’excepcionalitat cultural de la Rambla, un “espai que es resisteix a ser una única cosa”. El projecte busca potenciar la Rambla com a nexe d’unió entre els barris del Gòtic i el Raval, principals centres culturals de la ciutat, així com a punt de contacte amb equipaments culturals importants com el Teatre Principal o el Liceu. KmZero proposa una Rambla entesa com una mena de museu a l’aire lliure, on les arts vives al carrer son centrals. En aquest projecte, espai públic i privat es fusionen a través de places o halls d’hotel oberts a la ciutadania. Aquesta obertura, segons l’activista, suposaria un retorn a la Rambla com a “espai de l’erre que erre”, el centre neuràlgic de manifestacions, festes i esdeveniments culturals populars.

Però, com va afirmar Roure, actualment “no hi ha cultura a la Rambla perquè no hi ha veïnat”. L’esfereïdora xifra de 50 veïns censats a la Rambla posa sobre la taula el problema de la desertització en aquest espai. Si, com va establir González, “arrelar-se políticament a un lloc passa per viure-hi”, la salvació de la Rambla no serà possible sense incentivar-hi una xarxa veïnal.

Podeu anar seguint el cicle al web de Cultura Viva.