La Principal de la Bisbal i Els Cremats s’enamoren

23.04.2015

Una cobla i una banda amb aires de cant de taverna, junts. Pot semblar estrany, però aquest és el format que ha unit La Principal de la Bisbal i Els Cremats a interpretar cançons catalanes dels últims cinquanta anys sota el nom de “La banda del país petit”. El resultat es mostrarà aquest divendres 24 d’abril al Teatre Municipal de Palafrugell.

Els Cremats

Els Cremats

Ovidi Montllor amb Jaume Sisa o Lluís Llach amb Antònia Font. L’espectacle, sota el títol de Què volen aquesta gent?, emparella cançons d’èpoques ben diferents. “És una fusió de cançons molt estranyes”, reconeix Narcís Ferrer, veu d’Els Cremats. Aquest popurri uneix les lletres compromeses dels autors de la nova cançó, com Lluís Llach o Maria del Mar Bonet, passant pel rock català de Sopa de Cabra o Els Pets fins al pop i indie actuals de Manel o Mazoni.

La Principal de la Bisbal va proposar fa dos anys fer un treball conjunt amb Els Cremats. “El primer que teníem clar és que ens havíem de conèixer, com si fos una relació”, diu Ferrer. Es van trobar l’estiu passat i es van agradar. D’aquest desig ha sortit una mena de “big band” a la catalana: una cobla que li dóna un color molt propi a l’espectacle, tres veus, dues guitarres, bateria i percussió. En total, divuit persones a l’escenari.

 

Ser o no ser un grup d’havaneres

Els Cremats són un grup difícil d’etiquetar. Tot i que inicialment se’ls identificava com a grup d’havaneres, defugen d’aquesta etiqueta. “Busquen destacar la veu per sobre de tot, que és l’essència de l’havanera, però agafen un camí cap a la música pop amb ritmes cubans”, afirma Oriol Oller, musicòleg i exmembre d’Els Cremats. L’aspecte dels seus discs, per exemple, fuig de les referències marines i els tòpics que sempre han acompanyat el món de l’havanera. També la imatge que projecten amb la manera de vestir és diferent.

Les adaptacions de l’espectacle Què volen aquesta gent? no seran les primeres que fan. Els Cremats ja han fet versions d’Adrià Puntí, Albert Pla i Andrés Calamaro. De fet, una d’elles, “Ull per ull” de Puntí, servirà d’homenatge al baixista Ramon Ponsatí, que va plegar del grup l’anterior temporada.

Els dos grups ja van actuar junts l’any passat a la sala Monsalvatge de l’auditori de Girona. Aquest 24 d’abril s’estrenen al Teatre Municipal de Palafrugell i durant aquesta tardor i hivern faran una gira per diversos festivals. Tots dos han confluït sota el nom de “La banda del país petit” i podria fer pensar que preparen més espectacles en el futur. Narcís Ferrer, d’Els Cremats, s’ho rumia: “Avui en dia veient l’entusiasme mutu que tenim, sí”.