La primera enciclopèdia paremiològica del cos humà

23.04.2012

Víctor Pàmies és un home que va pel món amb el cap ple de refranys. Ha pouat de la saviesa oral popular, dels diccionaris Alcover-Moll i Coromines i dels libres de Joan Amades (a qui adora, com es pot apreciar a la fotografia) per endreçar tota una colla de dites populars referides al cos humà. Els col·legues l’han batejat com el paremiòleg digital, perquè ha sabut portar a la xarxa uns coneixements que estaven reclosos en biblioteques o dispersos, en estat gasós, en la parla de la gent. Víctor Pàmies i Riudor (per cert uns cognoms tan eufònics com aquests són un luxe per a qualsevol ciutadà, però gairebé un requisit per a un paremiòleg. Penseu en ‘Amades’, que també és insuperable) fa també un esforç encomiable de situar les dites i refranys catalans al costat de la versió castellana, quan n’hi ha. Ben sovint tendim a dir un refrany en castellà creient que no en tenim un d’equivalent en català. Pàmies consigna totes les equivalències. Fins i tot aporta un índex de termes castellans amb les seves equivalències corresponents en català. Després de llegir ‘En cap cap cap’, ja no ens podem parapetar en l’excusa que en català no tenim refranys.

Un llibre a l’any. Aquest és l’objectiu que s’ha autoimposat Pàmies per dur a terme un estudi complet del cos humà i dels sentits a través de les parèmies: la primera enciclopèdia paremiològica del cos humà. “Els humans percebem el món a través dels sentits, gairebé sempre vinculats a diferents parts del nostre cos”, explica Pàmies. “I expliquem el món i el convertim en figures metafòriques des d’aquesta proximitat”. Pàmies ja va publicar fa un any ‘Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l’ull’, que es pot adquirir en format imprès però també consultar al link http://fraseologia-ulls.blogspot.com

El nou llibre de Víctor Pàmies, ‘En cap cap cap’ (també consultable a cap.dites.cat) té encara una altra originalitat. I és que ha estat editat gràcies a un projecte de micromecenatge acollit per la plataforma Verkami. ‘En cap cap cap’ és doncs doblement popular, ja que és un llibre de saviesa popular finançat per la voluntat popular. Núvol.com ha tingut el privilegi de participar en el crowdfunding d’aquest projecte, que tot just avui, coincidint amb la festa de Núvol, s’ha finalment concretat en un llibre imprès. Núvol sortejarà set exemplars entre els assistents a la festa de presentació del nou digital de cultura que se celebrarà aquesta tarda a les 19h a la Biblioteca Jaume Fuster, Plaça Lesseps 20, de Barcelona.