El Livinglab entra a la biblioteca

1.07.2014

Sant Cugat tindrà una nova biblioteca i no serà només una biblio sinó també un Lab. La Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori serà la primera biblioteca livinglab de Catalunya. Tindrà 850 m2 dels quals en dedicarà 100 a la recerca tecnològica en contacte directe amb els usuaris.

Miquel Batllori donarà nom a la tercera biblioteca de Sant Cugat

Es tracta de la primera biblioteca amb livinglab de Catalunya, un espai de recerca que serà possible gràcies a la col·laboració de la Diputació, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Visió per Computador (CVC) i a l’Associació de Veïns del barri de Volpelleres, promotora del projecte.

A partir de febrer de 2015, Volpelleres comptarà amb un nou equipament. Es tracta de la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori, un projecte que han presentat Jordi Permanyer, gerent del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Xavier Escura, regidor de cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat, Joana Barbany, regidora de tecnologia de l’Ajuntament de Sant Cugat, i el doctor Fernando Vilariño, científic del CVC.

La biblioteca serà la tercera del servei en xarxa de Sant Cugat. Tindrà 850 m2 i donarà servei a 5 barris de Sant Cugat, amb una àrea d’influència d’entre 12 i 14.000 habitants. L’equipament tindrà una capacitat per a recopilar fins a 18.000 documents, tindrà 90 punts de lectura i estarà oberta 35 hores la setmana. A més, en destacarà l’àrea infantil, a la qual es destinaran 130 m2. Es preveu que el cost de la nova biblioteca sigui de 2 milions d’euros, dels quals un l’aporta l’Ajuntament de Sant Cugat (en forma de local on ubicar aquesta biblioteca i el personal) i l’altre la Diputació i l’Àrea Metropolitana (adequació dels espais i personal de direcció).

La biblioteca serà una extensió de la resta de la Xarxa de Biblioteques i els serveis habituals que ofereixen: formació d’usuaris, serveis a les escoles, préstec i consulta de documents, a la vegada són espais de cohesió veïnal, de transferència de coneixement i de serveis culturals adaptats a les necessitats de la ciutadania. Però el fet diferencial d’aquesta biblioteca serà la innovació en la gestió del projecte i la incorporació d’un livinglab tecnològic.

Pel que fa a la innovació en la gestió del projecte, a banda de la col·laboració entre institucions (Ajuntaments i Diputació) que es dóna habitualment en la Xarxa de Biblioteques, en aquesta ocasió s’hi incorporen altres agents que pretenen explorar noves línies de treball i que tenen interessos compartits. La UAB i el CVC treballaran conjuntament amb el servei de Biblioteques i s’encarregaran del laboratori.

El livinglab tecnològic serà un entorn d’experimentació a la vida real amb l’objectiu de viure la tecnologia com a eina facilitadora de noves formes d’interacció amb la cultura, els llibres i els continguts disponibles a la biblioteca. Els usuaris podran participar voluntàriament en aquests experiments i a través de les seves experiències es recolliran dades que facilitaran la investigació posterior. Es recolliran comentaris sobre les versions dels prototips i dels esdeveniments  amb la finalitat de redirigir els esforços d’innovació. Serà un laboratori d’activitats dinàmic, en canvi constant per millorar les solucions que s’estaran provant en l’entorn real de la biblioteca. Es preveu que aquest livinglab també estigui obert a empreses que vulguin provar els seus productes, i així col·laborar en el seu finançament.

L’objectiu del laboratori és entendre la biblioteca com a punt de trobada i afavorir, d’una banda la interacció entre el contingut físic (paper) i digital i d’altra banda la relació (interfície) entre persona i llibre; persona i màquina i la interacció de tots tres. Amb aquests objectius han de permetre trobar noves vies d’accés a la cultura i a l’aprenentatge, millorar el servei que la biblioteca ofereix a la ciutadania i generar serveis de qualitat.