La potència dels somnis

La 49a edició de la Fira del Llibre als Jardins de Vivers de València posa a prova les editorials en valencià en l'esdeveniment literari més important de l’any al País Valencià. Joan Carles Girbés, que acaba de fundar Sembra Llibes, ens dóna la seva visió de la Fira.

La 49a edició de la Fira del Llibre als Jardins de Vivers de València aplega les principals editorials i els principals editors en valencià i els seus lectors, en l’esdeveniment literari més important de l’any al País Valencià.

El mes d’abril els editors posem a prova les nostres dots d’ubiqüitat. El dia següent a Sant Jordi, després de sobreviure a la intensa promoció prèvia i als 14 punts de signatures d’una jornada frenètica, vertiginosa, s’inaugurava la 49a edició de la Fira del Llibre als Jardins de Vivers de València. Sense presidents, consellers ni alcaldesses, aquest és el nivell polític que tenim per ací tot i tractar-se de l’esdeveniment literari més important de l’any al País Valencià. A Sembra Llibres ens estrenem enguany a la Fira, i vivim aquesta festa amb l’alegria de poder compartir fit a fit amb els lectors les nostres propostes literàries: les novel·les Totes les cançons parlen de tu, de Xavi Sarrià, i Vertigen, d’Esperança Camps i Empar Marco.

El mateix dia 24, a les 18 h, participàvem en un dels primers actes (n’hi ha més de 200 previstos fins al diumenge dia 4!), una conversa oberta sobre el renaixement (havia mort?) de la indústria editorial. Sota el títol “Alliberem el llibre de les cadenes?” parlem del “nou paradigma” en el món del llibre i destaquem que més enllà del format que adopten les obres que editem, els processos digitals tenen un pes com més va, més gran. En la promoció, per exemple. Per a un editor petit, que no disposa de pressupost per inundar els mitjans tradicionals amb publicitat, la comunicació viral és una aposta volgudament necessària. A Sembra Llibres hi vam creure des del primer moment, i en mes i mig ja sumem a les xarxes socials més de 2500 lectors i lectores a qui escoltem i amb qui continuem aprenent dia a dia. Però tan important com la relació viral és el contacte físic, la conversa presencial. Des que publicàrem la novel·la de Xavi Sarrià, el passat 14 de març, hem programat ja mig centenar d’actes: d’Alcoi a Vic, de Reus a Palma, de Girona a Carcaixent. I la Fira és un lloc extraordinari per a conèixer de primera mà l’opinió de llibreters i lectors.

Travessar el passeig de Machado, on hi ha la majoria dels 82 expositors, és retrobar vells amics del món del llibre, col·legues editors que et feliciten i t’encoratgen d’una manera que sents sincera, escriptors a qui admires i amb qui pots conversar entre signatures, i la meravellosa constatació que els teus títols estan ben visibles en la majoria de les casetes. A la llibreria 3i4 (que enguany s’estrena a la Fira) els trobes estesos d’un fil, i no t’hi pots resistir: els fas una foto i la penges a Twitter. En aquell instant mateix, un lector compra un dels teus llibres, i no et resisteixes a presentar-te i agrair-li aquell gest amb una encaixada de mans. Acabem de sembrar una nova llavor!

Diumenge 27 vam celebrar a la Fira el naixement de l’editorial, i hi vam reunir tots els nostres autors (sí, els tres). Era un dia un tant estrany, perquè a València ciutat i molts pobles del voltant s’hi viu el que anomenem la “segona pasqua”, ja que dilluns 28 era festiu (Sant Vicent). Després que els autors atenguen algunes entrevistes i que signen els primers exemplars, ens trobem la sala Museu 2 de gom a gom. I, com passa en les millors presentacions, s’estableix d’immediat un ambient fabulós de complicitat. Parlem de les novel·les, del fil invisible que uneix les dues obres, del projecte editorial que estem posant en marxa i de la situació que tenim i, sobretot, la que anhelem. I de la motivació amb què acarem els reptes que se’ns plantegen. I els assistents pregunten, consulten i proposen. I nosaltres responem, opinem i suggerim. I en acabar, continuem el debat mentre els autors dediquen les seues obres. Hi ha actes amb màgia, i aquell n’és una bona prova. I és que la generositat de molta gent és proporcional a les ganes que tenim molts de nosaltres de viure el present amb optimisme i el futur amb il·lusió. Els llibres són també (han de ser) una petita finestra per aportar un poc de llum i d’esperança al món que vivim.

Ens queden encara molts dies de Fira per gaudir, i molts actes, i signatures, i llibreters i lectors per descobrir i saludar. Dijous dia 1 a les 11 h tindrem el goig de presentar, per primera vegada a València, l’associació Llegir en Català. Estarem acompanyats de bons editors amb qui compartim un mateix esperit cooperatiu. Deia el conseller Mascarell que el futur dels països depèn de la potència dels seus somnis. Somiem, doncs, si més no fins diumenge, que podem redreçar el futur col·lectiu dels valencians, i que ho hem de fer també amb la cultura i els llibres. Més enllà dels somnis, nosaltres partim d’una convicció tangible i real que ningú ens podrà discutir: aquesta és, sens dubte, la millor Fira que hem viscut mai a Sembra Llibres! I és que quan tot és nou, tot és possible.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació