La portalada del Monestir de Ripoll, candidata a ser Patrimoni Mundial de la Unesco

4.03.2013

La portalada del Monestir de Ripoll ha iniciat el camí per a ser considerada com un Patrimoni Mundial de la Unesco i el primer pas és entrar a la Llista Indicativa del Patrimoni Mundial.

Portalada del Monestir de Ripoll.

El mes de desembre de l’any 2011  l’ajuntament de Ripoll va aprovar una moció per tirar endavant la candidatura de “La Portada del Monestir de Ripoll” com un Patrimoni Mundial a la Unesco. Més endavant, al març de l’any 2012 es va aconseguir que el Congrés dels Diputats reconegués la importància monumental i artística de la Portada i es va obtenir el seu suport per a que sigui declarada Patrimoni Mundial. I el mes de maig, dos mesos més tard, es va aconseguir també el recolzament del Parlament de Catalunya, a través d’una resolució de suport a la candidatura.

Actualment, l’ajuntament de Ripoll ha iniciat els tràmits necessaris per a abordar la presentació de la candidatura, que en el termini més immediat significa la redacció d’un document per a la Unesco, que ha de servir per incloure la candidatura en la Llista Indicativa i també en un altre document que exigeix la Generalitat, des de la Direcció General de Patrimoni, per tal d’assegurar que les candidatures a Patrimoni Mundial de la Unesco entren amb les millors condicions a la cursa per a la seva nominació.

La candidatura se centra en la Portada del monestir de Ripoll i es considerarà exclusivament aquest element, sense incloure l’església de Santa Maria, ja que l’autèntic valor de l’antic monestir s’ha mantingut en la portada.