La poesia ja no està sota sospita

20.09.2018

L’any passat el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat va patir els efectes de la intervenció financera de la Generalitat de Catalunya. La Institució de les Lletres Catalanes no va poder fer la seva aportació al festival i l’Ajuntament de Sant Cugat va haver de fer front tot sol a la despesa i la programació se’n va ressentir. Enguany, s’ha recuperat la normalitat i la poesia recuperarà tot l’esplendor entre el 10 d’octubre i el 10 de novembre amb noms com Maria del Mar Bonet, Emma Vilarasau, Andrea Motis, Biel Mesquida, Jordi Bosch o Josep Pedrals, entre d’altres.

Sílvia Solanellas, regidora de cultura de Sant Cugat i Joan Elies Adell, flamant director de la Institució de les Lletres Catalanes, que ha assegurat la participació de la ILC al festival | Foto: Setmana del Llibre en Català

La intervenció financera que es va produir ara fa un any pretenia bloquejar els fons de la Generalitat perquè no es destinessin a sufragar el referèndum. Enguany la poesia ja no està sota sospita i el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat comptarà amb un ampli programa d’activitats, que s’ha organitzat des del Teatre-Auditori Sant Cugat i la Institució de les Lletres Catalanes.

La Setmana del Llibre en Català va servir de marc per presentar el cartell d’aquesta edició i els quatre actes principals que vertebren el programa d’enguany. El festival compta amb noms de primer nivell, tant de la poesia com de la música. L’acte inaugural tindrà lloc el 14 d’octubre a l’Auditori, i serà un homenatge a Montserrat Abelló, de la qual aquest any celebrem el centenari del naixement. La regidora de Cultura de Sant Cugat, Sílvia Solanellas, que va copresidir l’acte amb Joan-Elies Adell, director de la ILC, va explicar que l’Ajuntament ha col·laborat en l’edició de la nova edició crítica de Les dones i els dies, de Gabriel Ferrater, que ha fet Jordi Cornudella i ja prepara l’Any Gabriel Ferrater.

Pel dimarats 16 d’octubre hi ha preparat un espectacle commemoratiu dedicat a la poeta Maria Mercè Marçal en el 20è aniversari de la seva mort, dirigit per Jordi Bosch. L’escriptora Montse Barderi, que s’ha ocupat de la tria dels textos, va fer un repàs de l’ascendència que l’obra de Marçal encara té entre els autors d’avui. L’homenatge a Marçal promet ser vibrant, perquè comptarà amb música en directe d’Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver, i la participació de les actrius Marta Marco, Mercè Sampietro i Emma Vilarasau.

El dijous 18 d’octubre se celebrarà l’acte més tradicional del festival, la Nit de la Poesia, que enguany dirigeix Josep Pedrals, amb la complicitat de l’Escola de Música Victòria dels Àngels. Es tracta d’un espectacle en què la música i la paraula es barregen sota la divisa “El llenguatge és una música universal”. El digital de cultura publicarà en format ebook dins la Biblioteca del Núvol els poemes que s’hi recitaran just després de la funció.

Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida, acompanyats per l’incombustible Dani Espasa, tancaran el festival amb un recital d’accent mallorquí titulat “Desbesar roses: Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Josep Palau i Fabre”.

El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat té un programa extens d’activitats, que us anirem presentant i que podreu localitzar al web del Teatre-Auditori de Sant Cugat.