La música de Màrius Torres

8.07.2017

Aquest diumenge 9 de juliol se celebra un nou concert del cicle de música i poesia de Balaguer. El grup Arcattia ens brindarà la música subjacent en els versos de Màrius Torres. El concert tindrà lloc en l’incomparable monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses a les 20h.

Màrius Torres

 

Enguany se celebren els 75 anys de la mort del poeta Màrius Torres, lo Mario per als amics. Metge, poeta, melòman… és considerat com un dels nostres grans poetes del segle xx. Una vida curta marcada per la tuberculosi i l’ingrés en un sanatori als 25 anys li van permetre cultivar les seves afeccions: llegir, escriure, tocar el piano i passejar. És en aquest període on l’escriptura passa a ocupar el primer pla de la seva vida fins a definir-se com “un metge que fa versos.” El grup Arcattia, que des del 2008 funciona com a grup de cambra, s’ha capbussat en els 96 poemes que va deixar Màrius Torres i ha rastrejat aquelles referències explícites a compositors i instruments. Hi han trobat les devocions de Torres, com ara Corelli, Mozart, Couperin, Händel. També referències a instruments de corda, com el violí o el violoncel, que són justament els que protagonitzen aquest concert, ja que el grup vallesà Arcattia està format per dos violinistes (Quim Térmens i Joan Morera) i un violoncel (Lluís Heras). Els acompanya la rapsoda sabadellenca Ariadna Ventura, que llegirà els poemes de Màrius Torres que contenen totes aquestes referències.

“Màrius Torres fou un gran enamorat de la música. Si llegim amb atenció la seva obra, conclourem que la música li serví de consol, en els monòtons dies del sanatori; trobà en ella, sens dubte, el plaer estètic més pur…”, diiu Jordi Pàmias, poeta de Ponent que hem entrevistat aquí, que en certa manera és un dels hereus directes de Màrius Torres.

Arcattia

Amb la voluntat clara de fer viure les sensacions escrites en les partitures i de mostrar obres i formacions poc usuals en els concerts, però interessants en totes les seves vessants, Arcattia ofereix concerts en diferents formats cambrístics. La base de la formació és el trio de cordes del període “clàssic”, dos violins i violoncel, i compta amb programes des del duet de cordes fins a la petita formació orquestral.

El grup ha realitzat concerts per tot el país i Costa Rica, juntament amb petites residències a poblacions com Canovelles, Castellar de Vallès i Sant Feliu de Llobregat, on realitza la seva residència i treball continuat. El projecte “en residència” comporta la realització d’una petita temporada de concerts i un seguit d’activitats adreçades a la població de cada localitat, d’àmbit escolar i d’acció social.