La Pobla de Segur, Vila del Llibre

29.04.2019

La Pobla de Segur torna a acollir La Vila del Llibre per segon any consecutiu. Un espai que posa el llibre al centre com a eina de descoberta de la literatura, però també del territori i el seu patrimoni. Les dones en la literatura i Brossa seran els temes centrals d’aquest festival que, durant els dies 3, 4 i 5 de maig oferirà múltiples activitats, exposicions, tallers i recitals poètics per a totes les edats.

Maria Barbal. Foto: Ester Roig

La Vila del Llibre és una iniciativa de VilaDelLlibre.Cat, que, a partir d’una xarxa de festivals a pobles de Catalunya pretén ser un motor cultural, social i econòmic promovent autors literaris i alhora el territori català. Enguany, la Pobla de Segur tornarà a reivindicar la comarca del Pallars Jussà com a font d’inspiració literària com ja ho va ser per a Camilo José Cela o Josep Maria Espinàs. En el festival d’enguany es presentaran les obres protagonistes del darrer Sant Jordi: A l’amic escocès de la pallaresa Maria Barbal, El fill de l’italià de Rafel Nadal o Digues un desig de Jordi Cabré, entre d’altres.

En la seva segona edició, la Vila del Llibre vol reivindicar el paper de la dona escriptora i figura literària, parant especial atenció a la memòria d’autores silenciades. És per això que una de les activitats programades gira entorn la figura de Caterina Albert. L’espectacle multidisciplinari Solitud 360º barreja música, fotografia i dramatúrgia per acostar-se d’una manera diferent a aquesta novel·la. En la mateixa línia, es recordarà la Teresa Pàmies, la gran cronista del segle XX, amb una conferència a càrrec de Montse Barderi, comissària de l’any Pàmies, així com un contacontes infantil que repassa la vida de l’autora. Altres sessions de taula rodona, conferències i novetats editorials també giraran entorn aquesta reivindicació feminista del festival.

Per altra banda, amb motiu de l’Any Brossa la Vila del Llibre proposa tallers i jocs d’experimentació per tal de conèixer l’obra d’aquest autor multitudinari. També Màrius Serra farà jugar als assistents amb el seu conegut Enigmàrius. Dotze enigmes relacionats amb la diada de Sant Jordi estaran amagats en dotze comerços del poble. El darrer dia del festival, serà ell mateix qui desveli totes les respostes.

Per aquesta voluntat de fusionar literatura i territori, el festival d’enguany para especial atenció a la natura i al poble com a nucli urbà descontextualitzat. Algunes de les activitats proposades es realitzaran en contacte amb la natura, com, per exemple, un taller de poesia que es farà caminant.

Consulta tota la programació aquí.