La Pobla de Segur, quarta Vila del Llibre

24.04.2018

Fa un parell d’anys, Griselda Oliver ens explicava en aquestes pàgines què és una book town: “Una vila o municipi que té com a motor vital el llibre i totes les activitats que s’hi fan hi giren entorn: els espais en desús es converteixen en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten l’ofici del llibre i en viuen”. Oliver ens introduïa aquest concepte amb motiu de la celebració de la segona Vila del Llibre de Catalunya, la de Cervera. El municipi debutant va ser Bellprat, el 2008. A Bellprat i Cervera va sumar-s’hi Montblanc el 2017 i aquest cap de setmana, 28 i 29 d’abril, La Pobla de Segur s’afegeix al grup. Serà la primera Vila del Llibre del Pirineu; teniu una cita.

Pep Coll apadrina la Vila del Llibre de La Pobla de Segur | Foto Martí Albesa

Una Vila del Llibre sempre suposa un desembarcament de noms rellevants de la literatura en un perímetre no gaire extens. Són dies de densitat literària. En el cas de La Pobla de Segur –gairebé tres mil habitants–, seran una trentena els autors que participaran en el festival, que també portarà al Pallars un bon grapat d’editorials. A més, la Vila del Llibre també és el moment de reobrir temporalment locals del centre històric del poble. El programa suma una cinquantena d’activitats literàries.

El plat més suculent de la Vila serà el cicle ‘Literatura entre muntanyes’. Una bateria de xerrades entre autors que han publicat novetats recentment. Totes tindran lloc a la Casa Orteu. Obriran el programa Pep Coll –padrí de la Vila– i Fàtima Llambrich amb un debat sobre novel·la negra catalana. Coll va publicar fa uns anys l’exitosa i truculenta Dos taüts negres i dos de blancs. Llambrich ha novel·lat el cas de Ramón Laso a Sense cadàver. Fills i filles imaginaris reuniran Maria Guasch (Premi Punt de Llibre 2017 i flamant Premi de la Crítica Catalana amb Els fills de Llacuna Park) i Maria Dolors Millat (La filla del Nord), que xerraran sobre la novel·la contemporània. Mariona Masferrer (Via Fora!) i Carles Decors (El malson de Guinea) abordaran el fons de la novel·la històrica. Tot això serà dissabte. Diumenge se succeiran més diàlegs: Coia Valls (Si tu m’escoltes) xerrarà amb Joan Buades (Crui. Els portadors de la torxa), Xulio Ricardo (L’homenatge) amb Ramon Solsona (Allò que va passar a Cardòs; un clàssic de la zona ja) i Carme Martí (El camí de les aigües) amb Carme Ripoll (Temps de confitures).

No tot però seran intercanvis d’opinions. Alguns autors faran solos. Dissabte, la dibuixant Roser Capdevila (La nena que volia dibuixar) explicarà el seu recorregut vital de nena a il·lustradora. I diumenge, Najat El Hachmi, que recentment ha publicat Mare de llet i mel, parlarà de la seva realitat com  a dona i escriptora immigrant. Altres activitats literàries estaran centrades en les lletres pallareses. Una oportunitat de descobrir la cultura local –el català pallarès, per exemple– a través dels llibres (Isaac Beà, autor del Diccionari pallarès donarà una xerrada diumenge).

La Vila es desenvoluparà essencialment al nucli antic del poble; en el circuit que queda delimitat pel Portal de Parrau i el Portal d’Orteu i que inclou el carrer Major, la plaça del Daldo i el carrer Llorens i Torres. El centre neuràlgic del festival serà la plaça Pedrera, on dissabte quedarà inaugurat Els Encants dels Llibres, el primer establiment fix de la Vila. Els organitzadors han previst tenir-lo obert durant un any almenys. El local arrenca amb un fons de més de 5.000 llibres i una col·lecció especialitzada en literatura de muntanya. El cantó comercial de la Vila, però, també es manifestarà en un mercat d’editorials independents a la Casa Motes i la plaça Llorens Torres.

No us podeu perdre tampoc dues activitats dissenyades per aprofundir en la connexió entre paisatge i natura i entre la creació literària i l’artística. Activitats que es poden dur a terme gràcies a la feina de diversos autors i editorials que visiten la Vila. Les tècniques de creació seràn les que utilitzen els artistes vinculats al land art (corrent de l’art contemporani que busca la interacció entre l’obra, l’entorn i l’espectador). Els organitzadors volen que la natura que tingui un paper destacat.

Les activitats més rellevants en aquest àmbit són ‘El tren literari’, un taller d’escriptura creativa a càrrec de l’estudi Stay Hungry Stay Foolish, la Caminada Literària amb rucs, en què l’autora Núria Garcia (Nou viatge al Pirineu) ens farà reviure amb un parell de rucs de companyia el viatge que Camilo José Cela i Josep Maria Espinàs van fer al Pirineu l’any 1956; i, finalment, la tercera activitat és ‘Land Art en família’, una proposta de l’editorial Els Cuscusians que ens convida a descobrir i practicar el joc (i també llibre) que acaben de publicar: Land Art en família, creació d’art en la natura utilitzant pedres, fulles, branques, aigua…

I per tancar, una de les propostes més curioses que ofereix la Vila és la ja comentada reobertura de vells comerços. Locals emblemàtics pels poblatans (Casa Orteu, Casa l’Àurea, Cal Guitarreta…). Antigues peixateries, llibreries, cases tèxtils o botigues de queviures seran aquest dos dies els espais acollidors de les converses entre escriptors o, també, improvisades llibreries de vell. La literatura agafa el tren dels Pirineus fins al Pallars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. També aniran a la Vila del Llibre de la Pobla de Segur dues de les nostres escriptores, Montse Sanjuan i Marta Alòs, que diumenge 29 participaran en una taula rodona sobre novel·la negra en la que presentaran els seus darrers llibres, ‘Anna Grimm. Memòria mortal’ (M. Sanjuan) i ‘Ulls maragda’ (M. Alòs).
    Podeu consultar el programa actualitzat aquí http://www.viladelllibre.cat/wp-content/uploads/2018/04/PROGRAMA-LA-POBLA-DIGITAL.pdf