La Pegatina, les lletres de les cançons també mereixen atenció

16.02.2017

La Pegatina és un grup de rumba catalana i ska que transmet energia des del 2003. Amb sis discs a les espatlles i un palmarès extens, ara el grup ha volgut deixar en un segon pla el so animat de la seva música i regravar el disc Revulsiu (2015) en un format en el qual bolquen tots els seus esforços en donar importància a les lletres de les cançons.

La Pegatina està a punt de començar el seu World Tour | Foto: La Pegatina

Revulsiu (2015) és l’últim disc de La Pegatina i ara es pot escoltar de dues maneres: o bé en format original, amb l’alegria de la seva música i el ritme característic del grup; o bé en la versió que n’han fet a Laboratorio Sonoro (2017), un estudi de ficció sonora de Madrid que ha reeditat la música de manera que la importància de les cançons s’enfoqui única i completament en les seves lletres.

“Com que ara la música es pot escoltar a tot arreu, la gent no para tanta atenció a les lletres”, creu Adrià Salas, cantant de La Pegatina. Segons el músic, abans es tenia més costum d’asseure i llegir les lletres de les cançons, també perquè el CD venia sempre acompanyat d’un llibret físic. Davant d’aquest fet, els membres d’aquest exitós grup de música van arribar a la conclusió que Revulsiu era un disc amb lletres interessants que volien recalcar.

Amb els sons de La Pegatina és difícil no posar-se a ballar, i ells en són conscients: “Fem música alegre i desenfadada i això fa que de vegades la gent només ens escolti com a mode de ball”, afirma Adrià, que reivindica que a ells també els agrada escriure lletres sobre tot allò que els importa i esperen que el públic hi pari atenció. Per solucionar-ho, es van posar en contacte amb Laboratorio Sonoro.

Aquesta empresa està formada per un grup de professionals de diferents camps relacionats amb el so. Des de persones del món audiovisual, el teatre i la interpretació, a la locució radiofònica i publicitària, entre d’altres. La Pegatina els va proposar un projecte concret: convertir les seves lletres en ficció sonora, en pistes que els seus fans poguessin escoltar fent més cas al que s’està dient que no pas a la música que s’està sentint.

Els passos a seguir van ser els següents: analitzar el text, pensar quantes veus farien falta per interpretar-lo, transformar-lo en un diàleg, teatralitzar la lectura de les lletres, crear músiques d’ambient que quedessin en segon pla –fetes per La Pegatina- i, finalment, fer un muntatge amb altres efectes sonors, cosa de la qual es va fer càrrec Laboratorio Sonoro.

En paral·lel a tot això, els membres del grup van posar-se en contacte amb professionals de la música i el periodisme per tal que accedissin a fer la lectura de les peces. Alguns d’aquests companys són Víctor Amela, Víctor F. Clares, Amparo Sánchez “Amparanoia” o el Peyu. La iniciativa, que es va gravar fa un any però no ha sortit a la llum fins ara, va suposar un repte pels mateixos integrants de La Pegatina: “Nosaltres no som locutors, és molt diferent cantar que locutar amb veu parlada”, explica Adrià Salas.

El mateix Adrià és l’encarregat d’interpretar la cançó No som d’aquí, l’única peça en català del disc, que s’ha dut a terme majoritàriament en castellà. Tot i així, La Pegatina tendeix a barrejar diverses llengües en les seves produccions. Segons Salas, locutar la cançó va ser tot un repte perquè “només tens la veu, no pots expressar-te amb la cara, ni fer ganyotes ni acompanyar una determinada frase amb un determinat gest”.

Fa una setmana que La Pegatina ha fet públiques aquestes versions de les seves cançons, i ja estan contents amb la resposta del públic. Ens sembla increïble, diuen, perquè no sabien si a la gent li agradaria i estem flipant perquè estem aconseguint l’objectiu. Mentre el seu públic rep aquesta proposta, el grup començarà a fer una gira mundial. La gira començarà a Mèxic el mes de març i seguirà durant el mes d’abril per tota Europa.

Al setembre el grup tancarà l’experiència internacional a la Sala Apolo de Barcelona, i es tancarà per gravar un nou disc. Atenció, perquè serà especial: l’any 2018, La Pegatina complirà 15 anys. Uns anys que els han servit per fer ballar als seus fans i reivindicar la importància de les lletres de cançons en la música.