La Pedrera, laboratori artístic

3.04.2018

En solitari podem ser imparables, però hi ha coses que només sortiran si es fan des de la col·laboració. Creuar, connectar per embravir la creació, aquesta és línia que vol seguir La Fundació Catalunya La Pedrera amb el cicle PedreraArtlab, que arriba aquest abril a la tercera edició. El laboratori estarà ocupat per músics de segell avantguardista i creadors punters en camps no musicals. “Volem posar en relació els nous grups musicals de l’escena independent amb joves creadors, instituts i escoles de disciplines artístiques de referències”, expliquen des de La Fundació. Endollats, els artistes creen, investiguen, innoven. El programa vol ser un impuls al seu talent i versatilitat: “Volem ser un altaveu per als joves creadors i un acompanyament d’aquelles propostes que estimulin el talent creatiu”. Els resultats d’aquestes col·laboracions serà presentat en una bateria de concerts aquest mes d’abril a La Pedrera.

Maria Rodés. |

Encetarà el cicle la veu suaument arrogant de Maria Rodés, que presentarà Eclíptica, el seu últim disc. El nou treball arriba inspirat per la professió del seu tiet besavi, Lluís Rodés, astrònom i meteoròleg. Entre 1920 i 193, director de l’Observatori de l’Ebre. El disc està carregat de referències espacials, planetàries. Fui a buscar el sol és la primera cançó de presentació. Altres temes anteriors que us poden donar una lleugera idea sobre l’art de Rodés són Una forma de hablar o Lejos de Pekín. Sense eclipsar-la i afonant-nos en el misteri de la cantant –Rodés juga contínuament, és cabalística–, la videoartista Laura Ginés donarà al recital les oportunes imatges, les que els sons i les lletres d’Eclíptica li han inspirat. Són creacions poètiques, de profund vincle amb la quotidianitat. El concert serà el dia 5 d’abril a les 20 h.

A Rodés la succeirà l’única sessió familiar del cicle, el dia 8 (11.30 h). Les criatures podran sentir i veure en directe la banda sonora d’un programa de curtmetratges. A aquest espectacle musical exclusiu, cal sumar-hi l’oportunitat de veure qui posa veus als personatges. Resumint: Petits tresors de butxaca neix com la possibilitat de presenciar una sonorització fílmica –la màgia del doblatge i el cine-concert. El músic Josep Maria Baldomà és el creador de la banda sonora d’una sessió de curts que ha seleccionat MODIband.

El segon concert el donaran Olivemoon, una de les propostes més interessants i personals de l’escena barcelonina. Amb tres anys de vida escènica, Jonatan Oliva, Marc Navarro i Ignasi Canals presentaran Mangata (Two Ties Recording), el seu primer disc, folk harmoniós i captivant. En el directe de La Pedrera, els tres components sumaran alguns músics més de suport i, el que és novetat, la col·laboració visual dels alumnes de fotografia de l’IDEP Barcelona, que insuflaran al recital una atmosfera amnèsica i esmunyedissa.

La quarta proposta ja no només ofereix la unió les dues disciplines predominants de la PedreraArtlab. En aquesta ocasió (16 d’abril, 20 h) hi haurà una triple sinergia: música, dansa i arts visuals. La veu serà la de Marina Herlop, que oferirà les cançons del seu segon àlbum Babasha (Aloud Music). En aquest treball, Herlop ha experimentat el món de la tímbrica a partir dels sintetitzadors que ha afegit als instruments ‘mare’. La dansa de Carlota de Carvajal i les projeccions de Joan Canyelles seran la traducció física de la música d’aquesta veu apadrinada pel pianista James Rhodes (Instrumental).

La vitalitat dels Sense Sal serà l’ingredient principal del tancament del cicle (dia 20 a les 20 h). La banda de Terrassa, amb un particular estil que creua l’electrònica i el folk mediterrani, canta a la felicitat, l’amor i la festa. Aterraran a La Pedrera en plena gira del seu nou disc Només tenim la veu, que presentaran units a les projeccions sorgides dels tallers ‘Cinema en curs’, programa pedagògic que impulsa als joves d’entre 14 i 18 anys a crear peces audiovisuals sota l’assessoria de cineastes professionals com Carla Simón, Mertixell Colell i Pep Garrido.