La Pedrera ara dansa

27.10.2014

Des del 30 d’octubre fins al 27 de novembre a partir de les 20h, la Fundació Catalunya – La Pedrera organitza la sisena edició del cicle Dansa ara, un festival dedicat a la dansa contemporània, on coreògrafs reconeguts juntament amb joves creadors oferiran una mostra de les seves últimes creacions. Per a més informació, cliqueu aquí.

Big Bounce

Big Bounce | Foto: La Pedrera

Amb la col·laboració de Graner-Mercat de les Flors, centre de creació i aprofundiment del llenguatge del cos i del moviment, es presenta un conjunt de peces molt diverses, que tenen com a objectiu recórrer el bon moment creatiu de la dansa contemporània. L’edició d’enguany, a més a més, presenta unes noves produccions creades expressament perquè siguin representades a diferents espais de La Pedrera, una aposta més d’aquest emblemàtic edifici per la creació contemporània.

En aquesta sisena edició es poden veure actuacions com les de Lali Ayguadé, Icognito i Saba, dues composicions sobre la vida, la intel·ligència i les percepcions.

Les peces de Lali Ayguadé acostumen a ser enèrgiques i plenes de tensió narrativa. Durant molt anys ballarina insigne de la companyia Akram Khan, ha iniciat des de fa un parell de temporades una aventura personal a la recerca de col·laboracions amb les quals ampliar la seva tècnica acurada i capacitat per expressar els detalls ínfims de les emocions humanes. Amb una gran atenció pel treball sobre el terra, combina moviments propers a les arts marcials, fixant la mirada en el tors i les mans. A Incognito s’acompanya de Nicolas Ricchini, amb qui comparteix l’interès per una fisicalitat i virtuositat que els porta al xoc, a la confrontació entre els dos cossos. Sempre des de l’abstracció, però també la subtilesa del moviment. La coreografia de la segona peça, Saba, que interpreten Diego Sinniger i de nou Ricchini vol convertir-se en un obra més llarga. De moment a la Pedrera es veurà un extracte de vint minuts.

 

Una altra de les coreografies de dansa que hi ha programades és la de Big Bouncers, Big Bounce / Site Specific, un treball centrat en el moviment, la paraula i l’espai.

Us en vam parlar a Núvol a propòsit de l’estrena al Festival Ingràvid d’Olot 2013. El Col·lectiu Big Bouncers el formen Cecilia Colacrai, Mireia de Querol i Anna Rubirola, tres ballarines d’àmplia formació i solvència interpretativa. Amb un estudi previ de l’espai natural o històric on fan la peça, en aquest cas el primer pis de la preuada Casa Milà, presenten una recerca històrica a través dels records i les anècdotes de l’edifici. Un treball que completen amb la improvisació i el moviment sobtat, inesperat, a voltes descontextualizat que permet al públic una visió diferent del recinte on es duu a terme la coreografia. Sens dubte aquesta sessió serà una de les perles del Cicle Dansa Ara.

 

També actuarà en aquest cicle el grup Joves Ara, format per Daniel Fernández, María García Vera i Paloma Muñoz, que presentaran Barro, Werner y el zapato i Memo de la Siberia, respectivament.

 

Roberto Olivan presenta Eternament agraït, una dansa en què el mateix Olivan es despullarà per mostrar al públic quina persona és avui. Finalment, Pere Faura obsequiarà els assistents amb una Dansa Real Ja!, en què l’artista explora la mateixa dansa a través d’un collage coreogràfic de diferents solos emblemàtics farà reflexionar el públic sobre el paper, la necessitat o l’absurditat de la dansa contemporània actual.

Tots dos ballarins i coreògrafs tenen una dilatada projecció a l’estranger. Roberto Olivan es va formar a la prestigiosa P.A.R.T.S. de la coreògrafa Anne Teresa de Keersmaeker (Rosas) de Brussel·les i Pere Faura a l’Escola d’Arts d’Amsterdam. Des de fa un temps han decidit portar a casa nostra aquella important tradició de dansa contemporània del nord d’Europa i han fet créixer aquí iniciatives específiques. Olivan dirigeix des de fa 10 anys l’Enclave Arts del Moviment & Festival Deltebre Dansa, referent internacional per a ballarins arribats de tot arreu durant dues setmanes de juliol en les quals es combinen els cursos amb una extensa programació d’espectacles. Faura impulsa un dels projectes performatius i dansístics més interessants i estimulants de l’actual escena catalana. En la primera d’aquestes darreres dues sessions del Cicle a la Pedrera, Roberto Oliván presentarà una peça evocadora amb la qual vol retre homenatge i agraïment a tots aquells que durant la seva llarga trajectòria professional han estat essencials per a la seva projecció. Per la seva banda Pere Faura arribarà amb una de les propostes més íntimes, lligada també amb la seva carrera vital i coreogràfica, en la qual amb un sentit de l’humor extraordinari fa un repàs per alguns dels moments més famosos de la història de la dansa: una peculiar reinterpretació personal que tindrà lloc a diferents espais de la Pedrera.