La paraula perduda

El poeta i crític Sam Abrams ha llegit 'Dimecres de cendra' de T.S. Eliot a la galeria de Sant Cugat. Diu D. Sam Abrams que per a T.S. Eliot “les idees s’humanitzen amb les emocions, i les emocions es conceptualitzen amb les idees”.

La tarda declina. La Galeria a punt per escoltar T.S. Eliot. Mirades de Pere Formiguera rep els assistents. Com si la mirada reflexiva de l’artista s’encomanés, el públic seu en silenci, respectuós. Esperen, no gaire, D. Sam Abrams és molt puntual. El director de La Galeria, Jordi Batlle i Argimon, home extremadament sensible a la poesia, obre l’acte amb unes breus paraules. D. Sam Abrams saluda el públic i fa menció de dos assistents molt especials, la Dra. Laura Borràs i en Xavier Montoliu, de la Institució de les Lletres Catalanes. Explica que era un bon amic del malauradament desaparegut Pere Formiguera i que quan en Jordi Batlle li va proposar organitzar algun esdeveniment pel Festival de Poesia no va dubtar-hi: “Vaig trigar menys de vint segons”, tenia clar que Pere Formiguera i T.S. Eliot era un bon diàleg entre poesia i pintura, que tots dos compartien “una voluntat permanent de recerca i una voluntat constant de reconduir la tradició en termes de modernitat i actualitat”. És ben sabut que en D. Sam Abrams per mitjà de la literatura sempre manté una porta oberta cap a les arts visuals.

Sam Abrams

Al públic se li fa fàcil i engrescador escoltar la lectura bilingüe de Dimecres de cendra, motivat per un serè i elegant ambient, per la dicció clara i emfàtica d’Abrams i per l’entenedora explicació que va precedir la lectura. Diu D. Sam Abrams que per a T.S. Eliot “les idees s’humanitzen amb les emocions, i les emocions es conceptualitzen amb les idees”.

La sonoritat dels versos d’Eliot en boca d’Abrams és colpidora, el públic es fa seus els versos inspirats pels sentiments de culpa, angoixa i tristor, recitats en català i en anglès. La recerca de la sortida digna, que obsessiona el poeta, omple l’espai de La Galeria i s’incorpora de manera natural a les obres de Formiguera. Mirades esdevé finestres des de les quals el públic s’aboca al seu propi interior.

com que sé que el temps és sempre el temps
i el lloc és sempre i només el lloc
i el que és real ho és només per un moment
i només en un sol lloc
m’alegro que les coses siguin com són

Because I know that time is always time
And place is always and only place
And what is actual is actual only for one time
And only for one place
I rejoice that things are as they are

T.S. Eliot

Les sis parts del poema ens remeten al patiment del poeta, la seva lluita amb el passat, el seu esforç per assolir un nivell superior de comunicació amb la paraula, i finalment amb un estat conciliador, una pregària gairebé. El poema és ple de referències bíbliques, trobadoresques, dantesques; destaquen les referències a la serenitat de la Verge Maria, el Verb de Joan Evangelista, a la Paraula. “En cap moment és una poesia religiosa” puntualitza Abrams.

Si la paraula perduda és perduda, si la paraula gastada és gastada
si la paraula no oïda, no dita
resta no dita, no oïda;
muda és la paraula no dita, la paraula no oïda,
la Paraula sense paraula, la Paraula en
el món i per al món;
i la llum va resplendir enmig de les tenebres i
contra la Paraula el món inquiet continuava girant
al voltant del centre de la Paraula muda.

If the lost word is lost, if the spent word is spent
If the unheard, unspoken
Word is unspoken, unheard;
Still is the spoken word, the Word unheard,
The Word without a word, the Word within
The world and for the world;
And the light shone in the darkness and
Against the Word the unstilled world still whirled
About the centre of the silent Word.

Finalitza el poeta i Abrams ha de fer un bis, el públic en vol més. Llegeix un altre poema de la sèrie Poemes Ariel, després de parlar-nos de la reedició de Dimecres de cendra en la versió d’Alfred Sargatal que ha fet Jordi Raventós al volum d’obra reunida, Poemes 1925-1930 (Adesiara Editorial, 2014).

L’harmonia dels versos d’Eliot i de Mirades ha omplert el vespre a La Galeria.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació