La novel·la històrica s’apodera de Barcelona

8.11.2013

Durant aquesta setmana la capital catalana s’endinsa en l’univers de gestació, lectura i edició de la novel·la històrica dins i fora de Barcelona. Taules rodones, clubs de lectura, rutes literàries, representacions teatrals i passis de cinema són les activitats que ofereix el cicle fins aquest divendres.

Barcelona serà la setmana que ve la capital de la Novel·la Històrica.

Un dels plats forts de la primera edició del cicle ‘Barcelona, novel·la històrica’, que tindrà lloc de l’11 al 16 de novembre al Born Centre Cultural, és l’entrega del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2013, que ha guardonat l’escriptora britànica Lindsey Davis pel conjunt de la seva obra i que se li lliurarà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Novel·la històrica: límits, documentació, història ficcionada

Per on comencem a escriure? Basant-nos en la història i ficcionant, o bé, endinsant-nos en la ficció i fent subtrames històriques basant-nos en documentació i dades? De tot això en parlaran dilluns 11 a dos quarts de cinc de la tarda el catedràtic d’història medieval de la UAB José Enrique Ruiz-Domènec, el catedràtic d’història contemporània de la UAB Josep Maria Solé i Sabaté i l’històriador de la Universitat de Saragossa i novel·lista José Luis Corral, autor d’d’El médico hereje, ¡Independencia! i El invierno de la Corona.

Coia Valls.

Barcelona com a escenari literari

Don Quixot de la Manxa va viatjar a Barcelona, però no va ser l’únic personatge literari que va aprofitar la ciutat com a escenari llibresc. Coia Valls, una de les principals veus de la novel·la històrica catalana; Maria Carme Roca, autora dels èxits Barcino i El monestir proscrit; Lluís Anton Baulenas i Andreu Martín viatjaran pels territoris literaris que tenen com a protagonista la ciutat de Barcelona, dilluns 11 a tres quarts de sis de la tarda.

Les històries naturals de Joan Perucho

El cicle literari ‘Barcelona Novel·la Històrica’ recordarà algunes de les novel·les històriques que han marcat un abans i un després en el gènere. Màrius Serra serà l’encarregat, durant aquesta primera edició,  de posar el focus sobre Les històries naturals, de Joan Perucho, una de les obres cabdals de la literatura catalana i que mostra com la novel·la històrica pot ajuntar perfectament liberals, carlins… i vampirs. La cita serpa dilluns 11 a dos quarts de vuit de vespre al Born Centre Culural.

Màrius Serra | Foto de Manu Manzano

 

Il·lustradors + novel·la històrica = novel·la històrica gràfica

Tres il·lustradors destacats ens parlaran dimarts 12 (16,30h) de la novel·la històrica gràfica d’avui i de tots els temps: Lluís Juste de Nin, autor de La guerra dels besavis i Barcelona 1931; Oriol Garcia Quera, creador de Barcelona 1714 i Mallorca 1229, i Eduard Torrents, autor de Ramon Llull, la controvèrsia jueva i Le convoy, moderats per Jaume Capdevila, KAP, ninotaire.

 

Lindsey Davis recollirà el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2013 dimarts 12 al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona, de la mà de Marcus Didius Falco

Marcus Didius Falco –personatge nascut de la ploma de l’escriptora britànica Lindsey Davis- és un detectiu privat a la Roma del segle I dC. Un personatge intuïtiu, de gran intel·ligència que ens acosta a la Barcino romana. A través d’algunes de les seves descripcions es reconstruirà un circuit pels indrets i fets històrics que Didius Falco explica, en una ruta literària comandada per Judit Urbano, doctora en història de l’art per la UB. El passeig literari tindrà lloc al Born Centre Cultural, dimarts 12 a les cinc de la tarda. Cal inscriure’s prèviament a l’activitat, escrivint a l’adreça tiquetrambles@bcn.cat.

Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, atorgat a Lindsey Davis

La primera edició del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino ha volgut destacar la sèrie de novel·les ambientades a Roma durant el segle I dC que Lindsey Davis ha escrit, protagonitzades pel detectiu Marcus Didius Falco. Davis ha publicat una trentena de novel·les històriques, vint de les quals protagonitzades per l’entranyable detectiu.  L’escriptora britànica rebrà el Premi Barcino dimarts 12 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, a les set de la tarda i Isabel Rodà, catedràtica d’arqueologia de la UAB, glossarà vida i obra d’aquesta escriptora de Birmingham, que amaneix les seves novel·les amb retrats de personatges personalíssims, una bona dosi de sentit de l’humor i descripcions ben documentades.

Escriure per a joves o escriure per a públic adult?

El Born Centre Cultural acollirà dimecres 13 a dos quarts de cinc de la tarda una taula rodona d’escriptors, que debatran les diferències que comporta adreçar-se a un públic juvenil en matèria de novel·la històrica. I ho contrastaran amb les característiques que la novel·la històrica per adults exigeix. Hi participaran Jordi Sierra i Fabra, prolífic i premiat; Santi Baró, autor de La gran O i La lluna de gel, ambdues premiades, i Virgínia Palomo, autora de la novel·la centrada en el segle xvi Joies i dagues. Moderarà, la periodista Isabel Gómez Melenchón.

Novel·la històrica seriada versus novel·la històrica única

La guanyadora I Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino Lindsey Davis participarà en un diàleg que es centrarà en la valoració d’apostar per la novel·la històrica seriada, o bé en la dedicació de la novel·la històrica única, al costat del novel·lista Albert Salvadó -autor de trilogies com la dedicada a Jaume I i novel·les úniques- i Jordi Molist, un dels grans autors del gènere, que a cada novel·la retrata un món particular. Moderarà el periodista Xavier Ayén. La trobada tindrà lloc dimecres 13 a tres quarts de sis de la tarda.

La Guerra de Successió, a través de la mirada militar i els passatges de ‘Lliures o morts’ de Jaume Clotet i David de Montserrat

El Born Centre Cultural acollirà dimecres 13 a dos quarts de vuit de la tarda una tertúlia sobre el Tricentenari I i els aspectes militars de la Guerra de Successió, a partir de comentaris de la novel·la ‘Lliures o morts’ de Jaume Clotet i David Montserrat, que explica les aventures d’Ermengol Amill, un cap militar català. Hi participaran Francesc Xavier Hernàndez, catedràtic de didàctica de les ciències socials de la Universitat de Barcelona i autor, entre altres obres, d’Història militar de Catalunya; José Luis Terrón Ponce, comandant de l’exèrcit, historiador i autor de nombrosos llibres sobre els aspectes militars de la guerra al segle xviii; Jaume Clotet, coautor de Lliures o Morts, i David de Montserrat, coautor de Lliures o Morts. Moderarà la conversa Joaquim Roglán, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull.

‘Casanova en directe’: el setge barceloní de 1714, a través del teatre

La Perla 29 presenta una obra teatral que fa una mirada als esdeveniments que van desembocar en la derrota de l’11 de setembre, una aventura teatral per apropar-nos a uns dies que van canviar per sempre el curs de la història de Catalunya. Dirigida per Oriol Broggi i amb text de Marc Artigau ‘Casanova en directe’, compta amb els actors Xavier Boada, Òscar Intente, Xavier Ricart, Anna Castells i Alfons Nieto. La representació tindrà lloc dimecres 13 a les nou del vespre.

Carles Terès

Novel·la històrica més enllà de Barcelona

Hi ha una bona colla de novel·les històriques catalanes ambientades en territoris llunyans i en ciutats diferents de la de Barcelona. El llibreter Octavi Serret en fa una tria i comentarà diferents passatges amb Carles Terès, autor de Licantropia; Miquel Esteve, autor d’El Baphomet i la taula esmaragda, una aventura històrica trepidant; Francesc Miralles, autor d’ El secret de Picasso, en una tertúlia moderada per  David Martí, autor de Les bruixes d’Arnes, dijous 14 a dos quarts de cinc de la tarda.

 

La trilogia ‘1714’

Alfred Bosch, novel·lista, diputat al Congrés i historiador, participarà en un debat on aprofundirà en alguns detalls de la complexa trama internacional que va tenir lloc durant la Guerra de Successió, llegint alguns passatges de la trilogia ‘1714’ de la qual n’és autor. L’acompanyaran Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya i professor d’història moderna de la Universitat de Barcelona i Jean-Pierre Amalric, professor emèrit de la Universitat de Toulouse II Le Mirail i autor d’una nombrosa obra sobre la Guerra de Successió, amb la moderació del periodista Xavier Graset. El debat tindrà lloc dijous 14 a dos quarts de vuit del vespre al Born Centre Cultural.

L’empenta popular a la Guerra de Successió, a través de ‘Victus’ de Sánchez Piñol

Quin paper van tenir els moviments populars en l’etapa final de la Guerra de Successió? Divendres 15 de novembre, el Born Centre Cultural acollirà a dos quarts de vuit una tertúlia amb l’autor de ‘Victus’, Albert Sánchez Piñol, Ferran Mascarell, historiador i conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i David Fernàndez, periodista i diputat al Parlament de Catalunya per la Candidatura d’Unitat Popular, amb moderació del periodista Enric Canals.