La nova seu de Foto Colectania

22.03.2017

La Fundació Foto Colectania acaba d’inaugurar la nova seu en un magnífic local al Passeig de Picasso de Barcelona, on continuarà la seva magnífica trajectòria.

Aspecte de la nova sala de Foto Colectania | Foto: Mahala Nuuk

La inauguració de la nova seu de Foto Colectania al Passeig de Picasso és una molt bona notícia per al món de la fotografia a casa nostra. Des d’aquestes pàgines hem parlat repetidament d’aquesta Fundació amb motiu de les cròniques d’algunes de les seves exposicions més recents a la seva, avui ja antiga, sala del carrer Julian Romea, a tocar de la Travessera de Gràcia. Avui, la notícia de la inauguració d’una magna exposició dedicada al Fotollibre i coorganitzada conjuntament amb el CCCB no ens pot fer oblidar la importància de la mateixa Fundació. Per això, li dedicarem aquestes ratlles i deixarem per un proper article el comentari d’aquest importantíssima exposició que mereix una especial atenció.

La nova seu de Foto Colectania és una confirmació de la seva positiva evolució des del moment de la seva creació el 2001, és a dir fa ja més de setze anys. En aquest període s’ha anat afirmant com un dels espais culturals emblemàtics dedicats exclusivament a la fotografia. A la seva coquetona seu s’hi han presentat més de 45 exposicions amb el material de les quals s’han realitzat també 100 mostres itinerants per diferents poblacions i espais culturals. La Fundació ha organitzat prop de 500 activitats i en aquests anys ha acumulat un arxiu fotogràfic que reuneix més de 3000 obres de 80 autors espanyols i portuguesos. Sempre ha manifestat el seu interès pels llibres de fotografia i, a poc a poc, també ha anat creant una biblioteca de llibres de fotografia que ha posat a disposició dels visitants, que l’any passat van arribar a la xifra de 30.000.

Com va assenyalar el seu president i fundador, Mario Rotllant, en l’acte inaugural, la Fundació es defineix com una entitat privada amb vocació pública que ha demostrat a bastament al llarg d’aquests anys endegant iniciatives i promocionant activitats molt diverses. Aquesta tasca ha sigut possible gràcies a la confluència de tota una sèrie de col·laboradors i patrocinadors que cobreixen el pressupost de la fundació: el 48% a càrrec d’empreses i fundacions, el 25% de les quotes d’amics i socis, el 9% de l’Administració i el 18% dels ingressos de les entrades i ingressos d’itineràncies.

L’antiga seu quedava petita i d’aquí el trasllat a un nou espai ubicat al Passeig de Picasso 14, a tocar del Born, que havia estat durant anys la seu de La Comercial de Guarnicioneria, un comerç centenari dedicat a la fabricació i venda d’articles eqüestres. Un local catalogat com a establiment emblemàtic que ha exigit una rehabilitació especialment curosa sobretot en la conservació dels elements de fusteria en un projecte signat per l’arquitecte Jaime Pons i la interiorista Pilar Líbano.

L’espai s’organitza a partir d’una gran nau central on se celebraran les exposicions en una estructura que recorda, amb unes dimensions més grans, el mateix concepte de l’antiga seu. Una de les novetats més significatives del nou local és la instal·lació d’una biblioteca més àmplia que serà visible des del carrer i que, per tant, gaudirà de llum natural. S’hi podrà consultar la ja considerable col·lecció dels millors llibres de fotografia. També hi haurà a la recepció una petita botiga-cafè.

La nova biblioteca de Foto Colectania | Foto: Mahala Nuuk

Completen la instal·lació l’espai dedicat a oficines, una sala multimèdia preparada per a projeccions audiovisuals i de videoart i lògicament una gran cambra de conservació on es guarden els fons de la col·lecció permanent.

En conjunt, aquests són tots els elements que han de permetre a Foto Colectania créixer en el futur i desenvolupar els seus nous projectes.

Em sembla important assenyalar que en aquests anys la seva mirada ha estat sempre molt equilibrada i s’ha apropat generosament a tots els registres fotogràfics. D’una banda, ha contemplat amb respecte i devoció la fotografia més clàssica. Recordem aquí, a tall d’exemple, les exposicions dedicades a Joan Colom, Paco Gómez, Leopoldo Pomés, Paul Strand o Álvarez Bravo. Però, d’altra banda, ha estat sempre amatent a la fotografia més radicalment contemporània, a la qual ha dedicat una gran atenció. Per esmentar-ne només algunes, recordem les exposicions com “Yo queria ser fotógrafo”, “Fotolibros Aquí y ahora”, “Las partes del todo” o “Obra colección”.

Darrerament també s’ha interessat per la fotografia digital i els entorns virtuals, per la qual cosa ha impulsat dos projectes online: DONE, en què s’exploren les tecnologies digitals, i CORRESPONDENCIAS, en què diferents fotògrafs conversen sobre temàtiques de la màxima actualitat.

Igualment, han tractat en peu d’igualtat i sense reserves les temàtiques fotoperiodístiques i d’altres més orientades a la fotografia artística. I també han sabut mantenir en la seva programació un equilibri entre la fotografia espanyola i la presència del grans fotògrafs internacionals. En resum, una visió molt equilibrada, o transversal com es diu ara, que sens dubte haurà sigut especialment fructífera per aquells que hagin seguit les seves exposicions.

Foto Colectania és avui un dels pocs reductes del nostre espai cultural dedicat íntegrament i intensament a la fotografia i per això hem de celebrar especialment aquesta inauguració de la nova seu. Una etapa que ha començat amb l’exposició abans esmentada ,“Fenomen Fotollibre”, que ha organitzat conjuntament amb el CCCB i que s’exhibeix a les dues seus, una exposició molt important que comentarem properament.