La música històrica d’Ars Longa

El cicle Ars Longa, Música Històrica i Patrimoni, arriba a la seva segona edició entre el 3 d’octubre i el 12 de novembre. Obrirà aquesta segona edició Fortuna d'un gran tempo i oferirà un total de set concerts de música renaixentista fins a Granados.

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

El cicle Ars Longa, Música Històrica i Patrimoni, arriba a la seva segona edició entre el 3 d’octubre i el 12 de novembre. Obrirà aquesta segona edició Fortuna d’un gran tempo i oferirà un total de set concerts de música renaixentista fins a Granados.

Eloi Fuguet Surroca i Amat Santacana

El cicle de música antiga Ars Longa, dirigit per Xavier Alern, torna al centre de Barcelona i se situa a espais com la Basílica de Santa Maria del Pi, la Biblioteca de Catalunya i la Capella de Santa Àgata. Núvol va seguir de ben a prop la primera edició de fa dos anys, en què van destacar els concerts de Philippe Foulon, William WatersCarles Trepat i la figura de l’organista Bruno Frost, que traslladava en el so les seves investigacions musicològiques, a més de sentir-se agrupacions com la reconeguda Musica Reservata de Barcelona i les joves KassiaEnsemble Méridien i la que obrirà aquesta segona edició, Ensemble Fortuna d’un gran tempo, a la qual forma part el músic i director del cicle.

El concert tindrà lloc dissabte 3 d’octubre, a les set de la tarda a la capella de Santa Àgata, al MUHBA. Els intèrprets seran Marc Guerris, contratenor, Albert Riera, tenor, Meritxell Genís, viella, Eloi Fuguet, flautes de bec, Xavier Alern, viola de mà i llaüt, sota el títol Canzoniere. Sentirem música de G. Dufay, J. Desprez, J. Cornago i B. Tromboncino. L’entrada sera gratuïta –amb donatiu-, com en tots els concerts del cicle.

El flautista Eloi Fuguet i el violoncel d’Amat Santacana ompliran la Capella de la Sang de la Basílica de Santa Maria del Pi el dia següent amb el programa No em barroca!. Es compondrà de música de J. S. Bach, B. Marcello, G. Frescobaldi o E. V. Dall’Abacco. La música barroca també serà present a O Vos Omnes i Vespres d’Arnadí, que tancaran el certamen dijous 12 de novembre a les nou del vespre a l’església de la Basílica de Santa Maria del Pi. Noms com la reconeguda soprano Maria Hinojosa, que va actuar diumenge passat a la Sagrada Família amb l’OBC, així com Marta Infante, mezzosoprano, Francisco Fernández-Rueda, tenor i Jordi Ricart, baix, estaran dirigits pel prestigiós Xavier Pastrana amb l’Oratori de Nadal de J. S. Bach.

Ars Longa mantindrà la flama de la música antiga encesa tot submergint-se al Trecento italià en un concert molt especial de LocusDesperatus dissabte 17 d’octubre a dos quarts de deu del vespre. Serà a la Capella de la Sang de la Basílica de Santa Maria del Pi, amb Anaïs Oliveras, veu, Fernanda Rojo, veu, Meritxell Genís, que repetirà a la viella, instrument que també tocarà Oriol Casadevall i Pepe Luna, al llaüt. Presentaran el seductor programa Selvaggia fera. Un bestiari musical.

També se sentirà música profana del Renaixement, especialitat de Xavier Alern, que tindrà el seu protagonisme amb Tricinium, formació integrada per Albert Riera, tenor, Antoni Trigueros, tenor i Tomàs Maxé, baix-baríton. Serà diumenge 18 d’octubre a les set de la tarda a la capella de la Sang de la Basílica de Santa Maria del Pi. S’interpretarà Vibrant, amb obres del Cançoner de Lisboa, Francisco Guerrero i Juan Vásquez.

El director d’escena Josep Sala es posa al capdavant d’artistes com Marta Rodrigo, mezzosoprano Emili Brugalla, piano i els recitats d’Antoni Trigueros per donar un toc eclèctic al festival, divendres 16 d’octubre a dos quarts de nou del vespre a la Biblioteca de Catalunya. Serà amb El mirar de la Maja. Entorn a Granados i a a tonadilla escènica.

Però també hi ha espai per a la música mossàrab. Auditexaudi, dirigit per Paloma Báscones, presentaran dijous 15 d’octubre a dos quarts de deu Des-enterrant. Ritual mossàrab de difunts a la Capella de la Sang de la Basílica de Santa Maria del Pi. Sentirem les veus de Lorena García, Lucía Cano, Montserrat Vives, Carme Mora i Dinna de Rosa.

Enguany es presenta una programació amb molta música vocal, en sis dels set concerts –a tots hi ha cantants excepte al programa No em barroca!. Serà una bona oportunitat per escoltar el joc de timbres de la veu humana, un instrument omnipresent a la música antiga. De fet, la música instrumental comença a prendre protagonisme a partir del barroc, per això és tan coherent que en aquest cicle de música històrica –un concepte que és més inclusiu que música antiga, circumscrita en un període concret. Amb música històrica, Alern vol posar èmfasi en el fet que la interpretació serà molt curosa seguint els criteris de cada època. L’arribada del segon Ars Longa és una molt bona notícia per a la ciutat, i trobem encertat que enguany s’hagi dilatat el certamen al llarg de cinc caps de setmana, entre l’octubre i el novembre, a l’inici del curs musical.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació