La Mostra d’Igualada més juvenil, internacional i inclusiva

4.04.2016

S’ha presentat la 27a edició de La Mostra d’Igualada, la fira de teatre i infantil i juvenil que tindrà lloc a la capital de l’Anoia del 7 al 10 d’abril. Pep Farrés dirigeix per segon any consecutiu l’esdeveniment principal del teatre familiar a Catalunya, on es troben professionals, programadors i els crítics més exigents de tots: les criatures.

Foto de família de La mostra d'Igualada ahir a La Pedrera

Foto de família de La mostra d’Igualada ahir a La Pedrera

Durant els quatre dies que dura La Mostra, Igualada s’omple de teatre per a tots els públics als carrers, places, espais teatrals i no teatrals de la ciutat. La gran quantitat de companyies catalanes que es dediquen al teatre familiar tenen cada any una cita ineludible per ensenyar i, sobretot, vendre els seus espectacles a programadors de tot l’Estat i internacionals. Enguany es presentaran 56 espectacles (dels quals set estrenes absolutes i nou estrenes a Catalunya) en 15 espais de la ciutat (deu sales i cinc de carrer). De les 55 companyies presentades, 37 provenen de Catalunya, 13 de la resta de l’Estat i 5 són internacionals, d’entre les més de 430 propostes presentades. La Mostra creix, any rere any, en produccions i programadors que la visiten.

Enguany s’ha volgut ampliar el tram d’edat dels espectadors, que si l’any passat posava límit als 16 anys aquest any arriba fins als 18. La programació s’ha organitzat en quatre itineraris: Per als més petits (de 3 a 6 anys), Per als no tan petits (dels 6 als 12 anys), La Mostra Jove (dels 12 als 18 anys) i Per a tothom (per a tots els públics). La compartimentació i divisió d’espectacles i espectadors en franges tan delimitades pot sorprendre a primera vista, pensant que els marrecs de 4 anys no aniran pas sols al teatre i que un jove de 18 anys és ben diferent d’un pre-adolescent de 12, però això es deu a la voluntat de Pep Farrés i la direcció de la Mostra d’atrapar els joves amb muntatges tan potents com Ragazzo (de Teatre Tot Terreny), iMe (companyia Dara) o Et planto (de Clàudia Cedó i El vol del pollastre), que es podran veure a L’Escorxador. La Mostra d’enguany també serà molt més inclusiva, amb exemples com l’espectacle inaugural BasketBeat, de la companyia Big Band Basket Beat, que comptarà amb intèrprets amb risc d’exclusió social, o H+G, de la companyia italiana Accademia Perduta, una versió sui generis de Hansel i Gretel protagonitzada per actors amb algun tipus de discapacitat.

La Güasa Circo Teatro serà a la Mostra d'Igualada

La Güasa Circo Teatro serà a la Mostra d’Igualada

De les estrenes absolutes que es podran veure a la Mostra destaquen Loops, de la companyia sabadellenca Engruna Teatre, una proposta amb música en directe on els loops musicals serveixen per a reflexionar sobre el pas del temps; Screen Man, de la companyia de Castelló El teatre de l’home dibuixat, espectacle amb un protagonista que es podrà veure alhora a la pantalla i com a titella; o Hilos, de la companyia de Granada La Rous, una metàfora sobre els camins que prenem a la vida a través d’un personatge que teixeix.

La internacionalització de La Mostra es farà palpable amb la presència de companyies internacionals (tres d’italianes i dues de franceses) i amb el recent agermanament del certamen amb les festivals Au Bonheur des Mômes (a la població dels Alps de Le Grand-Bornand) i Segni d’Infanza (a Màntua, al nord d’Itàlia). Igualment, la Mostra d’Igualada ha estat present aquest any a altres festivals i fires, on destaquen el Noël au Théâtre de Brussel·les, el Fetén de Gijón, la Feria de Teatro de Castilla y León o FiraTàrrega. Anirem a la Mostra i en parlarem des de L’Apuntador.