La mirada que penetra els cossos

20.12.2017

Aquest setmana hem sabut que la Facultat de Medicina de la UVic-UCC s’ha convertit en la primera de l’Estat espanyol a disposar d’una taula de visualització anatòmica digital 3D per fer disseccions virtuals. Som a les portes d’una nova era en què els cirurgians podran entrar de puntetes dins el nostre cos com el lladre furtiu que de nit entra a casa nostra i s’emporta la joia més preuada sense trencar cap gerro.

Il·luminotomia, de Carnovsky i Kate Davies, editat per Cruïlla

Per als infants d’avui, nadius digitals, aquestes tècniques seran el pa de cada dia, i és probable que els futurs cirurgians aviat es puguin entrenar a fer anar el bisturí mitjançant algún videojoc d’última generació. Mentrestant, però, hi ha també eines plenament analògiques que poden fer el fet, com ara el llibre il·luminatomia (Cruïlla), un volum il·lustrat que ens permet introduir els nens en les successives capes de l’interior del nostre cos. Mitjançant un triple filtre de tres colors diferents, podem veure les parts anatòmiques en profunditats diferents: òrgans i aparell circulatori, músculs i esquelet.

Il·luminatomia conté deu làmines amb què els il·lustradors milanesos Silvia Quintanilla i Francesco Rugi (signen amb el pseudònim Carnovsky) ens presenten segments del cos que a ull nu semblen borrosos però que amb un triple visor de colors ens permeten de distingir músculs, òrgans i ossos amb un realisme clínic. El llibre ens permet observar punts vitals del nostre cos, com la boca i el nas, el cor, els pulmons, les extremitats, l’abdomen i fins i tot un fetus en un avançat estat de gestació. Hi veiem una cosa o uan altra segons si observem les làmines amb un filtre vermell, verd o violeta.

Cada apartat disposa de tres seccions. La primera, titulada Les parts del cos ens indica què podrem veure amb cada filtre del visor. En segon lloc tenim La sala de raigs X, on podem entretenir-nos amb els diferents estrats del nostre organisme. I finalment, La Sala d’anatomia, que ens facilita tot el vocabulari que necessitarem per identificar i referir-nos a tot el que hem vist a la sala de raigs X. Aquest llibre té la virtut de ser apte per a totes les edats. Jo l’he provat amb els meus fills de 4, 8 i 12 anys i cadascun s’ha fixat en una cosa o altra segons el seu nivell de maduresa. Molt recomanable.