La Mercè més teatrera

19.09.2016

Aquest dijous comencen les festes de La Mercè, i com cada anys les arts escèniques envaeixen els espais més variats amb el Mercè Arts de Carrer (MAC). Des de la Ciutadella al castell de Montjuïc, amb la incorporació de la Fabra i Coats i el Parc de la Trinitat, la dansa, el teatre, el circ i la música estaran per tot arreu. Amb París com a ciutat convidada.

‘Miss Dolly’ de Marcel et ses Drôles de Femmes

‘Miss Dolly’ de Marcel et ses Drôles de Femmes

La Ciutadella parlarà francès

El parc serà la seu on podrem veure més espectacles parisencs, i un dels més visibles seran les grans estructures d’Olivier Grossetête, que construeix grans edificis amb caixes de cartró. De cartró també són les caixes que utilitza Diana Gadish, artista israelianocatalana que presentarà Handle with care, espectacle dirigit per l’artista de circ Sergi Estebanell que ja es va poder veure a FiraTàrrega.

Per tal de preparar la programació s’ha buscat la complicitat artística a la capital francesa amb entitats com ara la cooperativa d’arts de carrer i arts del circ 2r2 Cirque, el prestigiós Le Monfort Théâtre, un espai de referència en la vida cultural d’aquesta ciutat, o la fàbrica artística i cultural Centquatre-París, on el reconegut coreògraf Radhouane El Meddeb ha preparat Heroes, prélude. Un núvol gegant presidirà el parc, amb Nuage, una instal·lació amb pluja inclosa per on s’enfilaran acròbates i ballarins. A la Ciutadella també hi podrem veure espectacles provinents d’Eslovènia (Closetland, dels Third Hand Group), els Països Baixos amb el Headspace dels Electric Circus (que van visitar la darrera Fira de Titelles de Lleida i també aniran al TNT de Terrassa) o Espanya i Polònia amb The Bag Lady Theater (que es va veure a la Mostra d’Igualada).

Oliver Grossetête convida tothom a fer construccions a partir de caixes de cartró | Foto: Oliver Grossetête, Ecole de Provence Marseille

Oliver Grossetête convida tothom a fer construccions a partir de caixes de cartró | Foto: Oliver Grossetête, Ecole de Provence Marseille

El hip hop serà també present, i molt, al parc de la Ciutadella. Els Brodas Bros faran de presentadors i amfitrions de les actuacions dels artistes convidats de hip hop, beatbox, popping (un tipus de dansa urbana), esports, Double Dutch (saltar a dues cordes) i actuaran ells mateixos amb el seu show BrincaBros (creat juntament amb el grup de percussió Brincadeira). Pel que fa als espectacles itinerants, qui vagi a la Ciutadella potser es trobarà amb Les Grandes Personnes, amb els seus turistes de mida gegant, els 5 minutos de danza, una coreografia de Lali Ayguadé feta pel Conservatori Superior de Dansa. O una desfilada d’alta costura, 100% parisenca, coreografiada per Tomeo Vergés.

Al Passeig dels Til·lers hi podrem veure també a Radhouane El Meddeb, amb Heroes, prélude, una coproducció de La Compagnie de soi i Le centquatre, un dels centres de producció artística més prestigiosos de París. També tindrem l’oportunitat de veure Manifesta, el darrer espectacle de la companyia Obskené, que es va poder veure aquest darrer FiraTàrrega. A la nit també podrem veure el circ dels suecs Sirqus Alfon, I am Somebody, un espectacle amb molta música i el peculiar sentit de l’humor suec. A l’avinguda principal del parc també hi haurà els food trucks que, des de fa alguns anys, trobem durant les festes de la Mercè.

The Bag Lady Theater actuaran al MAC

The Bag Lady Theater actuaran al MAC

El circ arriba al Castell de Montjuïc

Un any més, les arts que més patxoca feien a Sebastià Gasch arriben al capdamunt de Montjuïc, amb espectacles també provinents de França, com per exemple Bal Trap, de La Contrebande, les acrobàcies de Miss Dolly de Marcel et ses Drôles de Femmes o l’Île O de Barolosolo, amb un espectacle de clown amb música i molta aigua. A partir d’un dels contes d’E.T.A Hoffmann i del mite de Pigmalió els britànics Circle of Two presenten Bambolina & Dodo, un espectacle de circ, pantomima muda, titelles i grans dosis de poesia. Entre les propostes locals sobresurt IOT! de la Central del Circ, Anton i Polina de La Fem Fatal o Praxis, de la companyia Estropicio. A Montjuïc també hi haurà espectacles itinerants: Pere Hosta amb la seva Open Door i LaDinamo amb Music on cicles, un espectacle que uneix música en directe, ciclisme i els anys setanta.

 

Circ i dansa al Parc de la Trinitat

Mònica Lucchetti és la directora artística del combinat de circ i dansa que mostrarà, dissabte i diumenge, que a Barcelona hi ha molt de talent i moltes companyies que es dediuquen a les arts del moviment. Els presentadors de l’acte seran l’asturià José Luis Redondo i el seu company Jorge Albuerne (Cía. Vaques), que vam poder veure junts a Ye orbayu, i que segur que posaran el punt d’humor als números que introduiran. Ja sigui de parelles com Héctor Plaa & Agnès Sales, que amb Ehiza experimenten amb la força, l’agilitat i la velocitat o el Duo Laos, que a Upside Down parlen de relacions humanes en conflicte (contra la llei de la gravetat), o individualment, com a Piensa en Wilbur, un còctel de ball, humor i acrobàcia, o Diego Sinniger i la seva fusió de dansa urbana i dansa contemporània. Al Parc de la Trinitat també tindrem l’oportunitat de recuperar La partida, de Vero Cendoya, que vam poder veure aquest passat Grec i que està girant per tot el món, o una mescla de tennis i dansa amb Wilmbledon o la gran desilusión, de Montón de Paja & Trigo. Els senyors de la tercera edat de Fadunito també recorreran el parc (amb l’espectacle +75) , on també hi podrem trobar les estructures musicals d’Étienne Favre, instruments de grans dimensions per a infants i adults, amb component lúdic i musical.

'Silencis', de Claire Ducreux

‘Silencis’, de Claire Ducreux

A la Fabra i Coats i al Palauet Albéniz també hi haurà molta activitat, centrada en les noves tecnologies en el primer cas (amb els Automàtics de la Cia. Red Button o els capgrossos lluminosos Carolina i Ferran, de Jordi Teixidó), i destinada al públic familiar al segon (amb la instal·lació Cal Titella i l’espectacle Món Titella de Galiot Teatre o els Silencis poètics de Claire Ducreux).

 

Un programa curull d’activitats gratuïtes, per a tots els públics i de totes les disciplines escèniques, on hi ha de tot per a tothom. Esperem que aquest any Santa Eulàlia respecti la Mercè i no faci ploure durant les festes.