La Mercè de sempre, però diferent

7.09.2016

La Mercè de sempre però clarament renovada. Així defineix l’Ajuntament de Barcelona la seva festa major. “La reiteració és el principal eix de la festa, que també té novetats”, apunta Xavier Cordomí, director artístic dels actes tradicionals d’aquest esdeveniment. I és que la Mercè d’enguany seguirà comptant amb una ciutat convidada, una secció per a les associacions, demostracions de cultura popular i espais per a les arts de carrer, entre d’altres activitats. La base és la mateixa; l’execució, diferent.

La Mercè omple Barcelona d’activitats i espectacle | Foto: Pep Herrero

Aquests canvis vénen donats tant per la consolidació del discurs de l’Ajuntament, que destaca que La Mercè és una festa del conjunt de Barcelona i que ha de ser més descentralitzada, participativa i atrevida; com també pel fet que està programada des del dijous 22 al diumenge 25 de setembre; és a dir, cau en cap de setmana. Això suposa que la d’enguany sigui una Mercè concentrada i que la majoria d’activitats estiguin previstes per dissabte i diumenge.

L’Ajuntament ha destinat 3,6 milions d’euros a aquesta festa, una xifra similar a la dels anteriors segons el regidor de Cultura, Jaume Collboni. El mateix regidor aconsella fer servir l’aplicació de la festa major, que aquest any compta amb més avantatges i millores, segons assegura el membre del PSC.

París, la ciutat germana

Sobre la ciutat convidada, la d’aquesta edició és París. La tria no és casualitat, ja que Barcelona vol tenir “un gest amb aquesta ciutat germana que ha estat víctima de la intolerància i la violència”, explica Collboni. El Parc de la Ciutadella acollirà Nuage, un núvol artificial suspès en l’aire sobre el qual es mouen uns acròbates, i també veurà com creixen dins seu les construccions participatives de cartró de l’artista Olivier Grossetête; els francesos també tindran un lloc destacat al Barcelona Acció Musical (BAM), al Festival Pirotècnic Internacional i a l’espai de creació La Caldera Les Corts, que mostrarà el documental L’Opéra de París.

Oliver Grossetête convida tothom a fer construccions a partir de caixes de cartró | Foto: Oliver Grossetête, Ecole de Provence Marseille

Oliver Grossetête convida tothom a fer construccions a partir de caixes de cartró | Foto: Oliver Grossetête, Ecole de Provence Marseille

Nou rumb per a la mostra d’associacions

Quant a la Mostra d’Associacions, enguany se substitueix per la proposta Associa’t a la Festa! Aquesta nova iniciativa tindrà lloc els dies 24 i 25 de setembre a la Plaça Catalunya, que es convertirà en un gran multiescenari on les associacions hi realitzaran les seves propostes. “Més que una mostra d’entitats, serà l’evidència que Barcelona és una ciutat viva amb energia ciutadana”, explica Fernando Pindado, comissionat de Participació. En total, durant aquests dos dies s’oferiran més de 200 activitats de 200 associacions.

D’aquest Associa’t a la Festa! en destaquen tres espais: Associa’t a la ràdio, on 10 emissores de la ciutat gestionades per associacions faran programes en directe; La Rosa dels Vents, una cafeteria al bell mig de la plaça amb productes de comerç just on també s’hi duran a terme col·loquis i debats; i Associa’t a l’art urbà, sis espais murals dedicats a la lliure expressió artística de la ciutadania i les associacions.

 La gran novetat, l’ús del Parc de la Trinitat

L’Ajuntament de Barcelona posa especial èmfasi en la voluntat de fer una Mercè més participativa que mai. Per fer-ho, han decidit engrandir el territori d’acció. El Parc de la Trinitat Vella, allunyat del centre neuràlgic de la ciutat, acollirà diferents demostracions artístiques, com ara hip-hop. La Cia. Vero Cendoya, que hibrida dansa contemporània i futbol en un format participatiu, serà una de les artistes convidades.

Marta Almirall, cap del departament de Festes de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), creu que el Parc de la Trinitat Vella és un espai immillorable per acollir  dansa, circ i noves cultures urbanes. “Cal mirar el programa detingudament”, avisa Almirall, “perquè hi han actes per a totes les edats”.

El Parc de la Trinitat Vella acollirà actes de La Mercè | Foto: ICUB

El Parc de la Trinitat Vella acollirà actes de La Mercè | Foto: ICUB

Innovació tecnològica a l’abast dels ciutadans

Com que fer més gran i participativa la ciutat significa connectar-la, els barcelonins podran comprovar les possibilitats que ofereix l’internet del futur de connectar simultàniament diferents escenaris. És així com el recinte de Fabra i Coats, el Parc de la Ciutadella i el CCCB estaran connectats per una pantalla que permetrà que els ciutadans interactuïn entre ells des de diferents punts de la ciutat.

Aquesta connectivitat s’emmarcarà dins de dues propostes: un joc i un espectacle. Són les dues iniciatives guanyadores del programa de la Unió Europea CreatiFi, a la qual s’hi van presentar 22 projectes; hi van haver 10 finalistes, i en van sortir 2 guanyadors: Pix-celona, un joc creat per AppNormals Team; i Croma, un espectacle de dansa ideat per Handmade Dance.

La cultura popular mai falla

Un dels puntals de la Festa Major de Barcelona és el programa d’activitats tradicionals, que l’Ajuntament creu importants tant per atreure barcelonins de totes les edats com per implicar a un gran nombre d’entitats de tots els barris. Aquestes entitats són les colles de grallers, de diables o de castellers i les associacions sardanistes, que contribueixen a fer possible el Toc d’inici, el tret de sortida de la Festa Major Popular; el correfoc, que compta amb 55 grups; la cavalcada de la Mercè o els balls de nans i gegants. Com que la diada cau en dissabte, Xavier Cordomí compta amb què vinguin més grups de cultura popular de fora de Barcelona.

Les arts de carrer, segell propi de La Mercè

El Mercè Arts de Carrer (MAC) és un aparador per al talent local i internacional, i mostren projectes d’artistes que abans han hagut de passar per una estricta selecció. Enguany, el MAC compta amb 100 artistes acreditats i 92 companyies, que es repartiran entre el castell de Montjuïc, convertit en l’escenari d’una gran festa de circ; el Parc de la Ciutadella, que acull espectacles d’arts de carrer, dansa i tecnologia, i que és el centre neuràlgic de les companyies convidades de París; la Fabra i Coats, l’Antiga Fàbrica Damm i el Parc de la Trinitat.