La Menorca dels anys 60 retratada per Toni Vidal

6.03.2015

L’exposició ‘Menorca tot just ahir… i encara’ retrata l’illa de Menorca amb fotografies de Toni Vidal. Es pot veure fins al 23 de maig a l’Espai Betúlia.

Toni Vidal retrata la Menorca dels anys 60 en una exposició a l'Espai Betúlia de Badalona | Foto: Toni Vidal.

Toni Vidal retrata la Menorca dels anys 60 en una exposició a l’Espai Betúlia de Badalona | Foto: Toni Vidal.

En un moment especialment convuls a l’illa de Menorca per la construcció d’unes faraòniques rotondes, que mots consideren prescindibles i nocives per l’impacte ambiental que comporten, Toni Vidal ens recorda en les seves instantànies com era la Menorca dels anys 60, i també la que va saber retrobar encara als anys 90. L’Espai Betúlia. Centre de la Paraula i les Lletres de Badalona, va inaugurar el dia 5 una exposició de Toni Vidal sobre Menorca que és una ocasió idònia per a la reflexió sobre els models d’explotació turística que s’estan afavorint. En una illa suposadament “reserva de la biosfera”, amb un territori que hauria d’estar protegit de manera integral, les batalles per la conservació són encara a l’ordre del dia.

Toni Vidal (Es Castell, Menorca, 1934) és un dels grans fotògrafs catalans del segle XX, un català de Menorca establert a Barcelona des del 1968 en què va realitzar la primera exposició a la sala Aixelà. Des d’aleshores n’ha fet més de quaranta exposicions individuals, un bon grapat de col·lectives, cartells per a campanyes institucionals, fotografies per als mitjans de comunicació (La Vanguardia, Serra d’Or, Canigó, Integral…), llibres, portades de llibre i projectes de gran envergadura com la seva col·laboració a l’Enciclopèdia de Menorca. S’ha destacat com a fotògraf compromès en els seus projectes de Gas-Maó, Homes-Feina o Dones, on el seus retrats extreuen sempre la dignitat dels personatges i les feines que retrata. Ens ha mostrat la seva capacitat de penetració psicològica en les instantànies sobre Menorca o Eivissa, i també en els seus retrats del personatges de la cultura catalana (Dalí, Miró, Rodoreda, Pla, Capmany, etc.). I no ha descuidat el seu vessant més artístic amb projectes com Roques de Menorca, Vegetals o Vestits de ceba.

L'exposició de Toni Vidal es pot veure fins el 24 de maig a l'Espai Betúlia de Badalona | Foto: Jose A. Jiménez Navarro

L’exposició de Toni Vidal es pot veure fins el 23 de maig a l’Espai Betúlia de Badalona | Foto:Jose A. Jiménez Navarro

Les fotografies de Toni Vidal són el reflex més fidel de la seva manera de mirar el món, diuen molt de la sensibilitat de l’ull que mira, perquè són, en definitiva, la seva manera d’entendre el món, de poetitzar l’instant, i ens traslladen la mirada d’un home que és testimoni vivent, tota una lliçó d’humanitat pel tractament que confereix als seus objectiu fotogràfics. Per a Toni Vidal la dignitat de les roques i els vegetals és tan destacable com la d’un pagès de Menorca o un personatge il·lustre de la nostra cultura. Al capdavall, la manera com contemplem el món hi té molt a veure amb la percepció que tenim del món mateix. Semblaria que el fotògraf apunta subtilment: des d’un posat més humil i conscient del que som potser no ens atreviríem a fer tantes rotondes, perquè seríem, segur, més respectuosos amb el medi del qual formem part, malgrat tot sovint ens oblidem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Només la grip em va frenar el dia de la inauguració d’aquesta exposició de Toni Vidal que, coneixent bé l’autor, ha de ser excepcional. Per sort, veig que tinc temps de recuperar-la fins al mes de maig. En Toni no seria l’excel·lent fotògraf que és, tècnicament, si no fos, a més, un pensador, un filòsof que sempre va més enllà del model, sigui persona, animal, objecte, paisatge o, fins i tot, tels de ceba que retrata.