La memòria és el que manté lligats els humans

9.01.2017

“La memòria és el que manté lligats els humans.” Amb aquesta afirmació Albert Mestres ens introdueix el rerefons de La novel·la d’Albert Puig (Angle Editorial). Ens transporta a l’Europa grisa i freda de l’any 1943, en plena segona Guerra Mundial, i ens presenta Simon Konstantinovic, nascut a redós d’una família culta i benestant de Belgrad. Simon va estudiar piano al conservatori de la ciutat i allà va conèixer la gran pianista russa Irina, amb qui mantenia una relació secreta. 

Albert Mestres

Mogut pel seu esperit ardent, Simon s’uneix a la marina soviètica al front del mar Negre per defensar el control de la península de Crimea de les potències de l’Eix. Aquesta missió l’allunya de la seva passió per les tecles i d’Irina, transformant-lo en un home desfet per dins i transmetent al lector la por que l’acompanya a tot arreu com si fos una segona pell.

Quan aquest, finalment, abandona Iugoslàvia i el comunisme i s’instal·la a París, és descobert per Ramon Puig, un barceloní promotor de concerts de música clàssica, que el defineix com un pianista d’enorme talent, amb faccions de jueu però serbi de pura raça. Els dos traven una relació estreta, entrellaçant les dues famílies; la sèrbia i la catalana, i formen un tàndem perfecte per treure el màxim profit a les misèries culturals de l’època i obrir camí a Simon en la seva carrera estel·lar com a pianista.

D’aquesta manera, Albert Puig, fill de Ramon i apassionat del poeta Carner, coneix Alisa, filla del serbi i estudiant de belles arts, casada amb un home alemany d’idees revolucionàries, amb qui viu a Stuttgart. L’autor sap descriure a la perfecció el vincle carregat d’alt voltatge entre Albert i Alisa, i com aquesta és capaç de penetrar en l’ànima del català. Quan Alisa s’acomiada d’Albert, aquest no sap que desapareixerà sense deixar cap més rastre que la memòria dels dies que van viure junts. Albert malda per oblidar-la, llençant tones de nous records damunt del de l’Alisa: el matrimoni, els fills… Fins que s’adona que la rutina que ha anat acumulant li cau a sobre i l’ofega, ja que no aconsegueix fugir d’Alisa, o fer-la fugir d’ell mateix, i decideix agafar un transalpí cap a Stuttgart per descobrir què va passar amb ella. A partir d’aquell moment, la vida de l’Albert es transforma en una recerca plena de desesper per una Europa freda i impersonal, i és corcat per l’angoixa de no saber què li va passar a la seva estimada sèrbia. Al llarg de la novel·la, l’autor ens obligarà a fer salts en la vida dels personatges per establir lligams i descobrir com els interessos nacionals influeixen en la vida dels protagonistes, en una Sèrbia fragmentada en diferents repúbliques, en plena guerra freda.

La detallada lentitud amb què Mestres descabdella els motius d’aquesta desaparició és una prova evident del seu mestratge narratiu, i el lector és testimoni de com els records que afloren en el procés de recerca de l’Alisa es van enfilant successivament sense pietat, fins a resoldre finalment el misteri. L’atractiu de la novel·la rau en la cruesa i en la fredor de la memòria històrica que projecta, com poua en la vida dels personatges fins a treure’n petroli, i també en la seva habilitat per atacar temes punyents: la identitat, el poder, la guerra… I a la vegada deixant que el llibre traspuï un vessant més humà, abordant temes personals, com l’amor, la desesperació, l’angoixa o  la traïció, de gran complexitat psicològica però no exempts de bellesa.

El dimecres 18 de gener, la llibreria La Impossible acollirà la presentació de La novel·la d’Albert Puig a les 19.30 h, amb Albert Mestres, l’editora d’Angle Editorial, Rosa Rey, i el periodista David Castillo. L’actriu Eva Ortega llegirà alguns fragments de l’obra.