La màxima esplendor de l’art targarí

17.05.2019

Els artistes targarins ja tenen el seu homenatge. L’Ajuntament de Tàrrega ha obert un espai expositiu dedicat als creadors que van fer vida a la ciutat entre els anys 1875 i 1965. A Cal Perelló, seu del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega, el públic pot veure la panoràmica d’aquests autors. Alguns d’ells són targarins d’origen i d’altres d’adopció, tot i que també s’hi han inclòs alguns autors forans que van contribuir a promoure l’art en el municipi.

Peces provinents del fons propi i de cessions oferint una panoràmica de la creació artística targarina | Foto: Ajuntament de Tàrrega

Es tracta d’un projecte llargament anhelat per la capital de l’Urgell i s’engloba dins d’una exposició permanent titulada Forjant un sistema artístic – Tàrrega (1875 – 1965). El projecte parteix d’una tesi doctoral d’Esther Solé Martí (Universitat de Lleida), també comissaria de la mostra, que reuneix obres de 24 artistes en les disciplines de pintura, escultura i fotografia. A més a més, s’hi pot veure documentació original de l’època com retalls de premsa, cartells, catàlegs, fulletons, fotografies. Aquest patrimoni documental testimonia com el públic i la crítica van percebre les obres en el moment de la seva creació.

La col·lecció que integra la sala concentra més de mig centenar de peces de pintura, dibuix i escultura d’Antoni Alsina Amils, Josep Balcells, Evarist Basiana i Antoni Boleda, entre d’altres. Quant a fotografia, es representen les aportacions de sis artistes com Jaume Calafell, Miquel Martí Florensa o Palmira Puig-Giró. De fet, l’obra de la fotògrafa Puig-Giró, exiliada al Brasil l’any 1937, s’ha redescobert arran d’una exposició recent a Barcelona. Ara, la capital de l’Urgell aprofita per reivindicar la seva figura i recupera en aquesta mostra permanent tres dels seus treballs.