Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur

16.12.2013

Aquest cap de setmana, a la Fira Liberisliber de Besalú, tindrem l’oportunitat de tornar a veure el documental Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur, de Juli Gutiérrez Deulofeu, que es va estrenar fa poc a TV3. Recuperem aquest article d’Enric Caujapé parlant d’aquest singular i colossal farmacèutic i pensador de l’Alt Empordà.

Alexandre Deulofeu, dins la farmàcia.

Alexandre Deulofeu (L’Armentera, 1903 – Figueres, 1978), farmacèutic, autodidacte, polític republicà i filòsof de la història escriu durant els anys d’exili i fins la seva mort, aquesta teoria cíclica al voltant de les civilitzacions i els imperis. Afirma que cada cultura té una vida de 5.100 anys (dividits en tres cicles de 1.700 anys cadascun) i que compreses dins les civilitzacions, els imperis tenen una durada mitjana de 550 anys, amb els seus períodes agressius, de plenitud imperial i depressió.

Deulofeu, coneixent els moviments de la història, és capaç de pronosticar i datar la caiguda del mur de Berlín, la fi del comunisme, el renéixer d’Alemanya després de la Segona Guerra Mundial i el seu predomini a l’Europa futura, l’expansió de la Xina arreu del món, la deriva dels Estats Units vers formes de poder dictatorials, la desintegració total dels grans estats europeus i la independència de Catalunya cap a l’any 2029, entre d’altres fets històrics. I aquestes prediccions van ser fetes quan la dictadura franquista encara ofegava totes les llibertats!

Si tot això s’acompleix, deien els crítics de l’època, haurem de convenir que Deulofeu li ha pres el pols al rellotge de la Història.

Més de seixanta anys després, el rellotge de la Història no s’avança ni es retarda. L’ordre dels esdeveniments és perfecte, matemàtic, i tant els processos com les dates marcades per Deulofeu s’han acomplert, fins ara, amb exactitud.

De la mà de Lapislàtzuli Editorial, en Juli Gutiérrez Deulofeu, nét i gran estudiós i difusor de l’obra del seu avi, ha resumit els nou volums d’aquesta obra magna en un únic llibre que durà per títol La matemàtica de la història: Alexandre Deulofeu o el pensador global i que s’ha finançat a través de la plataforma verkami.

L’aposta de Lapislàtzuli és fer que aquesta teoria original, ben documentada i de gran importància nacional i internacional pugui ser difosa, gaudida i discutida arreu dels territoris catalans, i més enllà. En definitiva, recuperar de l’oblit el personatge Alexandre Deulofeu i tot el seu ideari. “Amb la situació actual de crisi social, econòmica, ètica i política, hi ha millor llibre que aquest del savi Deulofeu perquè vegi la llum amb l’ajut de l’aportació popular?”, sostenen els membres d’aquesta editorial. Alexandre Deulofeu, una ment controvertida i lúcida que escriu la història mirant endavant, que dóna llum a les múltiples ombres dels nostres dies.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
  1. “Qué acuerdo!” Que diria una velleta amiga meva. El llibre original, “la matemática de la Historia” el tinc per algun racó de llibres rars. No crec que sigui un llibre per fer-ne pedagogia , i refregir el contingut no sé fins a quin punt li hagués agradat al Sr. Deulofeu.

    • Que aquest resum dels nou volums de La matemàtica de la història l’hagi escrit el seu nét, en Juli Gutiérrez Deulofeu, historiador i màxim coneixedor de les teories del seu avi, li dóna tota la legitimitat a la publicació del llibre. Més quan en Juli i moltes altres persones el que busquem és rescatar de l’oblit a aquest pensador únic i irrepetible. Sembla que ningú no és profeta a la seva terra. Catxis!

  2. Retroenllaç: La matemàtica de la història: Ale...