La Mancomunitat en terres gironines

4.03.2015

L’exposició itinerant “La Mancomunitat a les terres de Girona”, arriba aquest dimecres 4 de març a la Casa de Cultura de Girona on es podrà veure fins el 27 de març. La mostra, promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació, proporciona una visió renovada de les principals actuacions que va impulsar la Mancomunitat (1914-1924), com ara el debat territorial, les comunicacions, les obres públiques, l’agricultura, les polítiques de conservació de la natura i dels monuments, l’educació, la cultura i la sanitat.

La Mancomunitat a a Girona | Foto de M.Artalejo

La Mancomunitat a a Girona | Foto de M.Artalejo

L’exposició, elaborada pel professor de la Universitat de Girona Joaquim Maria Puigvert i pel profesor de la UOC Narcís Figueras, està estructurada en vint àmbits temàtics amb fotografies, documentació, objectes originals de l’època, vídeos i explicacions, pretén ser un estímul per reflexionar i comprendre el que va suposar la primera experiència d’autogovern de la Catalunya contemporània. També aspira a oferir una perspectiva humana i social que permeti descobrir els homes i les dones que, de manera directa o indirecta, van ser protagonistes de la institució, com Agustí Riera, Rafael Masó, Josep Pla, Francesc Cambó o Josep Irla.

Girona és la cinquena ciutat on s’exposa, després d’haver-ho fet a Santa Coloma de Farners, la Bisbal d’Empordà, Olot i Lloret de Mar. Tot seguit, la mostra continuarà el seu itinerari i es traslladarà a Peralada, on es podrà veure de l’1 al 28 de maig. L’exposició s’emmarca en el conjunt d’accions que la Diputació de Girona duu a terme per commemorar el centenari de la creació de la Mancomunitat.

Un equip d’especialistes

El contingut de l’exposició ha estat elaborat per Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona; Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la Universitat Oberta de Catalunya i director del Patronat Eiximenis, i per un equip d’especialistes en el període de la Mancomunitat o en les diverses qüestions que s’hi plantegen, integrat pels historiadors Jordi Bohigas, Mònica Bosch, Pere Bosch, Xavier Carmaniu, Xavier Castanyer, Jordi Falgàs, Maximiliano Fuentes, Rosa Maria Gil, Carles Gorini, Andreu Pujol i Enric Pujol.

El disseny gràfic de l’exposició ha estat a càrrec de Xavier Roqueta, creatiu de l’Oficina de Difusió de la Diputació, i la tasca de documentació l’ha desenvolupada la Secretaria Tècnica del Patronat Francesc Eiximenis, en estreta col•laboració amb l’Arxiu General de la Diputació de Girona i diversos arxius municipals i comarcals, museus i centres d’estudis de les comarques gironines.