David Fernández i Patricia Gabancho obren nou cicle al Born CC

18.02.2015

L’historiador Enric Vila coordina un cicle de conferències titulat “Els moments estel·lars de lluita per la llibertat.” Patrícia Gabancho i David Fernández inauguren l’esdeveniment fent una dissecció d’una de les figures més rellevants de la història de Catalunya: Ramon Llull. La cita tindrà lloc a la Sala Moragues del Born CC dimecres 25 de febrer a les 19h.

David Fernández.

David Fernández.

Inspirant-se en l’obra de Stefan Zweig Moments estel·lars de la humanitat, que aplega episodis dispersos, l’historiador Enric Vila ha programat un cicle de conferències que reflexiona sobre la llibertat. “L’escriptor vienès era un mestre explicant categories humanes a través d’anècdotes històriques. Zweig representa molt bé una generació d’escriptors antielitistes que creien en la cultura i la divulgació com a motor del progrés de la humanitat. El Born sempre ha volgut entroncar amb l’Europa dels cafès i la cultura de masses ben entesa que representa Zweig. D’aquí el nom del cicle de conferències”, explica Vila.

Les ponències barrejaran l’opinió experta d’un polític i la d’un escriptor. “La cultura és la base de l’acció política. Ara, amb la reculada dels exèrcits en el món civilitzat, també és la base de l’economia. La política acostuma a ser el fruit d’una vida cultural prèvia, per això la cultura catalana ha estat tan perseguida, i per això ho tornarà a ser si no ens en sortim-políticament parlant-. Una cultura sense perspectives polítiques està condemnada a la residualització i el xaronisme”.

Ramon Llull, Joanot Martorell, Cristòfor Colom, Pau Claris o l’espia Joan Pujol seran els protagonistes de les conferències, que serviran per veure models de lluita per la llibertat. Patrícia Gabancho i David Fernández dedicaran la sessió a la visió heterodoxa de Ramon Llull dimecres 25 de febrer (19h). “Gabancho presentarà el filòsof mallorquí a través d’un ‘moment Zweig’, i a partir d’aquest episodi farà un retrat general del personatge i la seva lluita per ampliar els límits mentals de la seva època”, explica Vila. “David Fernández inicarà el debat partint dels conceptes heterodòxia i dogmatisme”.

Cristòfor Colom i la primera globalització centrarà la segona sessió de conferències, el dimecres 4 de març (19h). “L’enginyer industrial i doctor en ciència política Roger Mallola parlarà de la figura de Cristòfor Colom i de l’impacte que va tenir en la política i la cultura europees la descoberta d’Amèrica. El politòleg Manuel Manonelles comentarà l’exposició de Mallola i parlarà del paper dels catalans al continent americà, recordant que en la conquesta de l’oest, per exemple, hi van participar més burros del nostre país que no pas cavalls”, comenta l’historiador Enric Vila.

Melcior Comes i Francesc Homs debatran sobre l’eròtica del poder, a partir de la figura de Joanot Martorell. La ponència tindrà lloc dimecres 11 de març a les set de la tarda. “L’escriptor Melcior Comes parlarà de Joanot Martorell i de latransformació que la cultura política va experimentar durant el Renaixement, a partir de la vida de l’escriptor i de la seva obra Tirant lo Blanc. Seguint el fil del “moment Zweig” que Comes utilitzi per explicar Martorell i la seva època, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, parlarà de l’eròtica del poder i del maquiavel·lisme”, ens diu Vila.

L’exemple de Pau Claris contra l’absolutisme centrarà la quarta ponència, dimecres 25 de març a les set de la tarda. “Héctor López Bofill, professor de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, parlarà de l’enverinament de Pau Claris i de la política del 94è president de la Generalitat per convertir Catalunya en una república independent sota la protecció de França. Joel Joan comentarà l’exposició de López Bofill i parlarà de la seva experiència com a cap visible de l’independentisme, quan aquesta no era una opció majoritària i va tenir notícia del cas de l’Èric Bertran”.

La darrera de les ponències es destinarà a parlar de Joan Pujol (Garbo) i la seva lluita contra els nazis, diomecres 1 d’abril a les 19h. “David Madí i Joan Todó parlaran de la vida de l’espia Joan Pujol, i especialment del seu paper en l’èxit del desembarcament de Normandia. Todó en farà el perfil biogràfic i psicològic i Madí se centrarà més en la contribució dels nord-americans a la cultura europea de la segona meitat del segle XX i la seva influència en la política catalana”, explica Enric Vila.