La música abans de Schönberg

La Kammart Ensemble farà avui a les nou del vespre un concert al Centre Cultural Unnim de Terrassa. Àlex Sansó , director d'aquesta orquestra, ens explica el context de les obres que interpretaran avui al vespre.

Kammart Ensemble ha fet un concert al Centre Cultural Unnim de Terrassa. Àlex Sansó , director de la Kammart Ensemble, ens explica el context de les obres que han interpretat.

El programa ofert per Kammart Ensemble té com a punt d’unió la presència de tres compositors que representen una línia directa d’influència entorn a la figura central d’Arnold Schönberg. La música de Richard Wagner va impregnar el llenguatge de Schönberg especialment al seu primer període compositiu post-romàntic, al qual pertany la seva Kammersymphonie Op. 9. Alban Berg, no obstant això, com a deixeble seu i integrant de la Segona Escola de Viena, és receptor d’aquesta influència, en relació a Schönberg.

L’obra principal del programa, per tant, és la que conforma la segona part del concert: la primera simfonia de cambra (Kammersymphonie Op.9) d’Arnold Schönberg, composta el 1906. Es tracta d’una obra post-romàntica, a les portes del següent període expressionista, on l’atonalitat ja truca a les portes del seu estil. Ens anticipem dos anys a l’inici del seu període purament atonal amb la que serà la seva obra per a ensemble més coneguda.

La primera part s’inicia amb una transcripció de la Sonata per a piano Op. 1 d’Alban Berg que aprofita la mateixa instrumentació de la Kammersymphonie. Berg havia iniciat els seus estudis de composició amb Schönberg el 1904, i sis anys més tard compon la Sonata com a obra per a finalitzar aquests estudis. El llenguatge de la composició està totalment relacionat amb el de la simfonia de cambra del seu mestre i es tracta de la millor de les seves composicions de joventut.

Com a punt de contrast a la proposta de concert es troba l’Idil·li de Siegfried de Richard Wagner. L’obra va ser composta amb una finalitat domèstica per a commemorar l’aniversari de la seva dona Cosima, i no es tracta d’una de les obres que realment van influir a Schönberg. No obstant això, es tracta de la seva única obra simfònica de maduresa i, per tant, l’única obra original del compositor que té cabuda en aquest format. Wagner, en tot cas, va utilitzar material temàtic de l’obra en l’òpera Siegfried, a l’escena d’amor d’aquest amb Bruhnilda. Al programa que presenta Kammart Ensemble, es realitza la versió de cambra, tal i com va ser la primera interpretació de l’obra a casa del compositor.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació