La intensitat de Wajdi Mouawad torna a l’escena catalana

20.10.2016

La tan lloada combinació entre els textos de Wajdi Mouawad i la direcció d’Oriol Broggi torna als escenaris catalans, aquest cop amb Ferran Utzet com a codirector. El monòleg Un obús al cor, interpretat per Ernest Villegas, és la nova coproducció de La Perla 29 i el Temporada Alta. En el marc d’aquest mateix esdeveniment, l’obra es va estrenar el passat 21 d’octubre, al Teatre de Salt. A partir d’avui es podrà veure a la Biblioteca de Catalunya.

Ernest Villegas protagonitza 'Un obús al cor'. © David Ruano

Ernest Villegas protagonitza ‘Un obús al cor’. © David Ruano

Una trucada en plena nit és el punt de partida del monòleg. El protagonista rep la notícia que la seva mare es troba agonitzant, i en el trajecte cap a l’hospital reflexiona sobre la vida i la mort i repassa amb cert regust agredolç els records de la seva família. Totes aquestes inquietuds són viscudes enmig d’una tempesta de neu metafòrica. “Com a El rei Lear, hi ha una doble tempesta: la interior i l’exterior”, comenta Oriol Broggi.

La intensitat del text és, de nou, un dels al·licients per anar a veure el monòleg. El tema central de l’obra –el gran dolor que provoca la mort d’una mare– ja adquireix força per si mateix. Tal com assenyala Ferran Utzet, a això cal sumar “una barreja impressionant d’estats emocionals, vivències i viatges en el temps”. De fet, el text també és una mescla de frases i idees d’altres obres del dramaturg libanocanadenc, qui torna sempre sobre si mateix recuperant temes com la identitat, la relació de l’immigrant amb el nou país o la guerra. Amb tot, construeix un material que, segons Utzet, és “erosionant emocionalment; una història que crema si no és explicada”.

Igual que a Incendis o a Cels, la prosa de l’autor es manté elevada, bella i colpidora. “Parla de la incomunicació entre pares i fills de manera tan trista, tan summament humana!”, explica Ernest Villegas, qui confessa que el text l’influeix de manera personal: “l’autor em reconcilia amb les coses petites, importants, la gent que estimo. És un crit desesperat perquè mirem la gent amb amor”.

Un obús al cor és la tercera obra de Wajdi Mouawad que dirigeix Oriol Broggi. En les aclamades Incendis i Cels també hi havia participat el director Ferran Utzet i l’actor Ernest Villegas, el primer com a ajudant de direcció d’Incendis i el segon com a membre del repartiment de Cels. Aquest cop, segons Broggi, es tracta d’una feina feta a sis mans, on la intervenció dels directors i de l’actor en la construcció del monòleg ha estat igual d’important.